JUGOSLAVIJA Ženi Lebl je objavila knjigu "Ljubičica bela"

Vic o Titu zbog kojeg je 22-godišnja novinarka završila na Golom otoku

Avaz.ba

Brojni fanovi Josipa Broza Tita jučer su slavili Dan mladosti

Foto: Ilustracija


Brojni fanovi Josipa Broza Tita jučer su slavili Dan mladosti, koji se za vrijeme Jugoslavije slavio 25. maja. Tito se u to vrijeme slavio kao božanstvo, pjevale su mu se pjesmice, a jedna od najpoznatijih, Druže Tito ljubičice bijela, koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i pol godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki židovskog porijekla koja je preživjela i nacistički logor i Goli otok, rijetko se govori u mainstream medijima. Jedan od rijetkih tekstova o njoj 2013. godine objavila je jedan srbijanski list u kojemu je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu 'druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela'. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktombra 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara- stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u jula 2013. godine. 

Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl je objavila knjigu Ljubičica bela, koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopće nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

- Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu- pisala je.

Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji- svjedočila je Lebl.

Više o temi Josip Broz Tito

AKTUELNO
Kako je Tuđman govorio o Blajburgu
NA VRH

Podijeli članak na