VIRALNO Društvene mreže su koristan alat, ali mogu se koristiti i u pogrešne svrhe

Lizanje WC šolje, guranje novčića u struju, "razbijanje lobanje": Ovo su najopasniji Tik Tok izazovi!

Tik Tok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu čiji su korisnici uglavnom djeca i mladi

Avaz.ba

Tik Tok: Služi za kreiranje i dijeljenje kratkih video formi

Foto: Ilustracija


Društvene mreže su koristan alat, ali kao i svaki alat, mogu se koristiti u pogrešne svrhe. Istina je da predatori na internetu kojima su djeca meta treba da budu naša najveća briga, ali šta ako društvena mreža ohrabruje djecu da budu sami sebi najveći neprijatelj radi nekoliko hiljada pregleda, lajkova ili popularnosti u školi?

Tik Tok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svijetu čiji su korisnici uglavnom djeca i mladi. Služi za kreiranje i dijeljenje kratkih video formi. Najpopularniji formati videa su ples, pjevanje kao i razne komične tačke koje za cilj imaju da ismiju društvo ili neki aktuelni događaj. 

Međutim, kada se zagrebe ispod površine, srž TikToka su izazovi. Kakvi izazovi? 

Poenta je da jedna osoba osmisli izazov, dok svi ostali korisnici aplikacije imaju zadatak da se odazovu. Izazovi donose lajkove i popularnost, kao i mogućnost da video postane "viralan", odnosno da se proširi po celom svijetu, piše Fondacija Tijana Jurić. 

I nastavku donosimo o kojim je izazovima riječ

1. Koronavirus izazov

Ovo je eksperiment u kojem se korisnici aplikacije izazivaju da poližu dasku Wc šolje na javnom mestu. Izazov je započela Ava Luiz tako što je postavila snimak na kojem liže toalet u avionu. Ovim snimkom je, kako kaže, htjela da dokaže da je koronavirus "tu da ubije stare i dosande", a ne mlade ljude popout nje.

2. Petoparac izazov

Možda jedan od najopasnijih izazova koji ova aplikacija ohrabruje. 

Djeca izazivaju svoje drugare da stave metalni novčić između punjača i utičnice kako bi utičnica krenula da varniči. Tiktok je prepun videa djece koja su na ovaj način zapalili vatru. U Americi je ovaj izazov postao toliko popularan da su ga deca praktikovala i u školi. Situacija je postala ozbiljna kada su videi došli do policije koja je izašla u javnost i apelovala na roditelje da utiču na svoju decu i spriječe ih da pale školsku imovinu.

3. Razbijač lobanje

Još jedan opasan Tiktok izazov je "Skull breaker" (razbijač lobanje) koji podrazumeva podmetanje nogu osobi koja skače, sa ciljem da se osoba spotakne i padne na glavu. Ovaj eksperiment rezultirao je brojnim potresima mozga, lomljenjem ruku i nogu, a jedan dječak je pao u komu.

4. Pune usne izazov

Na Tiktoku je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hiruškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da se super ljepilom zalijepi gornja usna za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu.

5. Izbeljivač izazov

- Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfikovanje ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu" - kaže jedan od korisnika ove aplikacije uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

Više o temi Tik Tok

URNEBESNO
Baka nasmijala milione ljudi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na