KORISNO ZNATI

Hrana kao afrodizijak: Top 10 namirnica koje razbuđuju strasti

Afrodizijaci mogu djelovati na dva načina. Postoje oni koji stvaraju seksualnu želju tako da djeluju na um, a ima i onih koji stvaraju želju šaljući impulse u pojedine dijelove tijela.

Smokve su još jedan plod koji potvrđuje afrodizijačke osobine na temelju svog izgleda. Dreamstime

Avaz.ba

8.7.2020

Afrodizijaci mogu djelovati na dva načina. Postoje oni koji stvaraju seksualnu želju tako da djeluju na um, a ima i onih koji stvaraju želju šaljući impulse u pojedine dijelove tijela.

Banane i bosiljak

Banane su bogate kalijem i vitaminima B za koje se kaže da su potrebni za proizvodnju spolnih hormona. Vijekovima ljudi govore da bosiljak stimuliše seksualni nagon i poboljšava plodnost. Bosiljak potiče cirkulaciju i na taj način ima stimulirajuće djelovanje.

Krastavci i smokve

Vjeruje se kako miris krastavca povećava cirkulaciju i prokrvljenost ženskih organa i na taj način povećava libido kod žena. Smokve su još jedan plod koji potvrđuje afrodizijačke osobine na temelju svog izgleda. Smatra se da smokva liči ženskim polnim organima.

Mrkva i čili paprike 

Mrkva ima oblik falusa koji je od antičkih vremena u mnogim kulturama bio znak plodnosti. Tjelesna reakcija uzimanja čilija je znojenje, povećan broj otkucaja srca i cirkulacija, slično onima tokom seksa, pa se čili pokazao idealnim stimulansom koji dodatno povećava seksualni nagon i uzbuđenje.

Čili paprika. Fotolio

Med

U drevnoj Perziji parovi su nakon vjenčanja na medenom mjesecu pili med za uspješan brak. Med je bogat vitaminima B (potrebnim za proizvodnju testosterona), te mineralima, kao što je bor (pomaže u metabolizmu i iskorištavanju estrogena). Neka istraživanja pokazala su da med može povećati i nivo testosterona u krvi.

Lubenica

Istraživanja su pokazala da lubenica djeluje slično vijagri. Sadrži citrulin koji utječe na opuštanje krvnih žila, kao što je slučaj kod vijagre, s tim da djeluje na čitavo tijelo.

Badem

Badem je bio simbol plodnosti i afrodizijak kroz različite periode, a neki smatraju da samo miris badema može potaknuti seksualnu želju kod žena. Badem jako dobro utječe na seksualnu želju i u obliku ulja za mazanje ili kupki za kupanje.

Arginin

Arginin je aminokiselina prisutna u mesu, orasima, jajima, kokosovom mlijeku i siru. Možemo ga pronaći i u obliku dodataka ishrani. Djeluje tako što povećava dotok krvi u genitalije. Arginin, u kombinaciji s drugim dodacima, poboljšava seksualnu želju kod muškaraca, a još više kod žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.