DRVO NOVCA

Pachira: Biljka godine koja ima status magneta za sreću

Najčešća greška koju vlasnici ove biljke rade jest njeno prekomjerno zalijevanje

Avaz.ba

Biljka koja privlaći novac

Foto: ILUSTRACIJA


Kada su zaljubljenici u biljke krajem prošle godine počeli raditi liste biljaka koje bi mogle biti hit u 2020. godini, istaknula se pachira, odnosno drvo novca, biljka za koju se vjeruje da donosi sreću osobi koja je uzgaja.

Radi se o biljci koja je popularna i u Feng Shui svijetu jer se vjeruje da u prostoru u kojem se nalazi stvara pozitivnu energiju. Osim toga, njene isprepletene grane i živopisno zeleno lišće prizor su koji je uvijek lijepo vidjeti, bez obzira na to vjerujete li ili ne u ovakve i slične moći biljaka. 

Drvo novca (Pachira aquatica) biljka je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. U svom prirodnom staništu može narasti i do 18 metara, ali ona koju uzgajate u kući obično naraste između pola i 2 i pol metra visine. O ovoj biljci koja imam status magneta za sreću jednostavno se brinuti. Potrebni su joj neizravno svjetlo i rijetko zalijevanje. Biljku smjestite blizu dobro osvijetljena prozora, ali ne na izravnu sunčevu svjetlost jer je ona može oštetiti.

Također, svaki put kad biljku zalijevate, malo je okrenite kako biste bili sigurni da ravnomjerno raste. Zalijevajte ju tek kada joj se zemlja na površini, i to gornjih nekoliko centimetara, osuši. Ako kroz sat biljka ne upije svu vodu, izlijte je iz tanjirića jer "sjedenje" u vodi može dovesti do truljenja korijena. 

Najčešća greška koju vlasnici ove biljke rade jest njeno prekomjerno zalijevanje.

  • "Drvo navca"

    "Drvo navca"

    Foto: ILUSTRACIJA


Također, pachira voli i veliku vlažnost zraka pa je možete svakodnevno poprskati vodom sobne temperature. Uz uvjet da ima dovoljno svjetla, možete ju smjestiti u kupatilo ili kuhinju, prostorije u kojima se često koristi voda.

Ono što sigurno želite vidjeti na svojoj pachiri jeste to da raste i da dobiva novo lišće. Kako bi se to dogodilo, imajte na umu da je za pachiru previše svega loša stvar. Previše vode, slabo osvjetljenje, stalno izravno svjetlo, niske temperature... sve su to faktori koji joj mogu naštetiti. 

Također, pachira nije ljubiteljica promjena, ali s vremenom se prilagodi. Ipak, potrudite se držati je na istom mjestu, a ako je preselite, nemojte se iznenaditi ako izgubi nekoliko listova.

I na kraju, ako ste među onima koji će pachiru nabaviti kako bi im u život donijela sreću, preporučuje se "okupiti" više ovih drvaca zajedno, a sretni brojevi su tri ili pet.

Više o temi Biljka

ZDRAVLJE U KUćI
Bejturan liječi svašta, ali nije za svakoga
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na