MINDAR

U budističkom hramu propovijeda robotski sveštenik

Napravljen je od aluminija i silikona, te ima spolno neutralno tijelo

Robot sveštenik. Ilustracija

Avaz.ba

27.7.2020

Religije širom svijeta evoluiraju, pa nas i ne treba čuditi da se danas neke oslanjaju čak i na robotske "sveštenike".

Još se u srednjem vijeku pojavljuju kršćanski "roboti" koji su bili napravljeni za religiozno obilježavanje uskršnjih i božićnih obreda. Na primjer, u 16. vijeku španski sahadžija napravio je mehaničkog monaha koji sjajno funkcioniše i do današnjeg dana.

Robotski sveštenik Mindar

Danas su religiozni roboti nešto sofisticiraniji, pa japanski Kodaiji hram, u Kyotu, ima robotskog sveštenika pod imenom Mindar koji unosi futurističku preobrazbu u propovijedanje u 400 godina starom budističkom mjestu molitve.

Dizajniranje i izgradnja Mindara koštala je oko milion dolara, a željelo se da robot izgleda kao Kannon Bodhisattva, budistička božica milosrđa, koja se prema vjerovanjima manifestuje kroz različite oblike, pa zašto ne bi i kroz robota.

Mindar je visok 195 cm, napravljen je od aluminija i silikona, te ima spolno neutralno tijelo koje je nastalo u saradnji Kodaiji hrama i profesora robotike Hiroshija Ishiguroa sa univerziteta u Osaki. Programiran je za održavanje propovijedi i može se kretati kroz hram te pri tom ostvarivati interakciju s ljudima.

- Velika razlika između sveštenika i robota je to da ćemo mi ljudi umrijeti - izjavio je budistički sveštenik Tensho Goto, naglašavajući "besmrtnost" robota.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.