HRVATSKA

Bile su aktivne, a jahte i gliseri godinama na njih bacaju sidra

Zaronio na otoku Pagu i pronašao čak dvije protubrodske mine iz 2. svjetskog rata

Vrzić pronašao dvije morske mine kod Paga. 24 Sata.hr

24 sata. hr /Avaz.ba

1.8.2020

Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje s ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu. Rekao je to Velimir Vrzić, podvodni istraživač iz Rijeke, za 24 sata.hr koji je zaronio na otoku Pagu i pronašao čak dvije protubrodske mine iz 2. svjetskog rata.  

Verzić tvrdi da su sve mine aktivne. 24 sata.hr

- Prije nekoliko dana od prijatelja Petra Smojvera, jedriličara, zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na poziciju i imao što vidjeti. Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora s podvodnim skuterom prema uvali, na dubini od pet metara našao sam metalni predmet koji oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra, ulaskom u uvalu, našao sam i drugu minu - rekao je Vrzić, koji je naglasio da su mine još aktivne.

- Iako izvana izgledaju kao da su propale, mina je ispravna i još aktivna. Ako bi se aktivirala, mogla bi potopiti i veći brod - objasnio je Vrzić, koji je obavijestio nadležne institucije.

- Nije me bilo strah, nije prvi put da se suočavam s ovakvim stvarima, a i bivši sam radnik MUP-a. Znao sam da su se njemačke snage tokom 2. svjetskog rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina - rekao je Vrzić.

Navodi kako je sad najteže roniocima MUP-a.

- Ono čega se užasavam je to što će ronioci-specijalci MUP-a koji će, dok se svi mi budemo kupali i uživali u moru, proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san uklanjajući podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 do 500 kilograma TNT-a. i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji - zaključuje Vrzić.  

Jedna od pronađenih mina. 24 sata.hr

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.