TUŽNA SUDBINA

Preminula je prva žena kojoj je transplantirano cijelo lice

Teška sudbina Culp. Twitter

Avaz.ba

2.8.2020

Prva Amerikanka kojoj je transplantirano skoro cijelo lice Connie Culp iz Ohija preminula je u svojoj 57. godini, piše New York Post.

Klinika u Clevelandu, u kojoj je Culp 2008. godine prošla historijsku transplantaciju, u petak je potvrdila njezinu smrt, no nisu otkrili zbog čega je preminula.

Connie je bila nevjerojatno hrabra, živahna žena i inspiracija mnogima- rekao je dr. Frank Papay (Papaj), voditelj kliničkog Instituta za dermatologiju i plastičnu hirurgiju.

 
-Njena je snaga bila očita u činjenici da je do sada bila najduže živa pacijentica s transplantacijom lica. Bila je velika pionirka, a njena odluka da se podvrgne zastrašujućem postupku trajan je dar cijelom čovječanstvu- rekao je Papay. 

Suprug je upucao sačmaricom

Culp: Pretrpila 30 operacija. Twitter

Culp je ostala teško deformirana 2004. godine kad ju je suprug Tomas (Thomas) upucao sačmaricom u njihovom stanu u Hopedaleu u državi Ohio. Sačma joj je raznijela obraze, gornju usnu i jedno oko, a gornji kapak, čelo, donja usna i brada ostali su cijeli.

Njen suprug tada je pokušao sačmaricom sebi oduzeti život, no preživio je, a zadobio je manje ozljede koje nisu bile ozbiljne kao one koje je imala Connie. Sudilo mu se za težak pokušaj ubojstva i osuđen je na sedam godina zatvora.

Culp je u međuvremenu pretrpjela 30 operacija na licu, uključujući i one prilikom kojih su joj doktori od dijelova rebara napravili jagodice. Gornju čeljust napravili su joj od kosti koju su izvukli iz njezine noge.


Oprostila je bivšem suprugu

Konačno, tokom 22-satnog postupka u decembar 2008. godine, doktori su 80 posto Connievog lica zamijenili kostima, mišićima, živcima, kožom i krvnim žilama druge žene koja je upravo umrla.

-Pretpostavljam da ste danas došli mene vidjeti-  rekla je novinarima tokom predstavljanja svog novog lica.

- Mislim da je bitnije da se usredotočite na donorsku porodicu koja mi je omogućila ovo lice- dodala je.

Kasnije je izjavila kako oprostila bivšem mužu.

-Uvijek ću ga voljeti- rekla je 2009. “Mislim, imam dvoje djece s njim. No znate što? Ne mogu više biti s njim”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.