AKO NISTE ZNALI

Stručnjaci razočarali mnoge: Bijela čokolada uopšte nije čokolada

Ako ste neko ko s ponosom ističe bijelu čokoladu svojom omiljenom vrstom čokolade, sa žaljenjem vas moramo obavijestiti da to zapravo ni nije čokolada.

Bijela Čokolada. Ilustracija

Avaz.ba

19.8.2020

Ako ste proveli cijeli život u uvjerenju da je bijela čokolada prava čokolada, mogli biste se razočarati. Ova namirnica je jedna od onih oko kojih se uvijek vode rasprave. Dok je jedni obožavaju, drugi uopće nisu očarani njome. Ne postoji ništa između.


Ako ste neko ko s ponosom ističe bijelu čokoladu svojom omiljenom vrstom čokolade, sa žaljenjem vas moramo obavijestiti da to zapravo ni nije čokolada.

Konkretno, ona se klasificira kao čokoladni slastičarski proizvodi, a ne čista čokolada, jer ne sadrži nikakve krute komade čokolade. Napravljena je korištenjem mješavine kakao maslaca, šećera, mliječnih proizvoda, vanilije i emulgatora poznatog kao lecitin, piše "Mirror".

- Kad se kakao zrna uklone iz njihovih mahuna, fermentiraju, osuše, prže, otvore i izvade, a ljuske odbace, ostaje samo maleni dio čokolade. One su zatim mljevene u pastu koja se zove čokoladni liker. Čokoladni liker može se razdvojiti na kakao komadiće koji daju okus i kakao maslac, koji je mast. Proizvod mora sadržati komadiće kakaa kako bi se klasificirala kao čokolada, a bijela čokolada ima samo kakao maslac, objasnili su stručnjaci za hranu iz Bon Apetita.

Mnogi ljudi na društvenim mrežama nisu skrivali svoje razočaranje ovom informacijom te su zaključili kako je "bijela čokolada čista laž".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.