TURSKA

Vodeni bivoli spas od vrućina pronašli u hladnoj rijeci

Pripitomljeni bivoli su prilično rašireni po Aziji, Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i Evropi

Na području grada Kajserija živi oko 800 vodenih bivola. Anadolija

Avaz.ba / Anadolija

23.8.2020

Na području grada Kajserija u Turskoj živi oko 800 vodenih bivola koji u ovim ljetnim danima spas od velikih vrućina pronalaze u lokalnim rijekama i jezerima, javlja Anadolija.

Fotoreporter ove agencije zabilježio je upravo jedan takav momenat dok se vodeni bivoli rashlađuju u hladnoj rijeci.

Vodeni bivol je krupni papkar i član porodice goveda. Krupniji je i opasniji od svog afričkog rođaka, afričkog bivola. Arni ili vodeni bivol se može pronaći u divljini u Pakistanu, Indiji, Bangladešu, Nepalu, Butanu, Vijetnamu i Tajlandu.

Pripitomljeni bivoli su prilično rašireni po Aziji, Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i Evropi. Također su postali divlji u sjevernoj Australiji.

Divlje populacije također žive u Jugoistočnoj Aziji ali je njihovo porijeklo nepoznato. Špekulira se o tome da potječu od divljih vodenih bivola, nekoć pripitomljenih pa opet podivljalih ili njihovog križanja. U Aziji je populacija divljih vodenih bivola postala rijetka, te se strahuje da danas nema čistih divljih vodenih bivola.

Odrasli vodeni bivol naraste od 300 do 600 kilograma težine kod pripitomljenih primjeraka, ali primjerci u divljini mogu biti još krupniji. Odrasle ženke dobiju težinu do oko 800, a mužjaci do oko 1.200 kilograma. Prosječna težina odraslog mužjaka je oko 900 kilograma, a prosječna visina ramena oko 1,7 metara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.