TRADICIONALNA UMJETNOST

Japanske gejše u strahu: Korona će nas uništiti

Broj angažmana gejši pao je u Japanu čak 95 posto i danas, u vrijeme pandemije, ih je ostalo svega 20

Gejše. Ilustracija

Avaz.ba

28.8.2020

Industrija zabave, od muzičara i glumaca do plesača i komičara, teško je pogođena pandemijom koronavirusa u cijelom svijetu. Nemogućnost održavanja bilo kakvih događanja u brojnim državama one sretnije uputila je na traženje pomoći države, dok je manje sretne (i one rođene u siromašnijim zemljama) svela praktički na prosjački štap. Ili ih je pak natjerala na traganje za novim zanimanjem. Ali u dalekom Japanu tamošnje se stanovništvo posebno uznemirilo zbog toga što gejše, tradicionalne umjetnice odjevene u prepoznatljivu odjeću, imaju toliko malo posla da su gotovo sve uplašene za svoju egzistenciju. Gejše se bave izvođenjem tradicionalnih umjetnosti - navodi Večernji.hr.


Gejše. Ilustracija

Kako je prije desetak godina izvijestio Njujork Tajms (New York Times), u Japanu je u 1920-ih bilo više od 80 hiljada gejši. Gotovo stoljeće kasnije, 2009., kada je članak pisan, ostalo ih je hiljadu do dvije. Sudeći po razvoju događaja, njihov je broj mogao samo dodatno pasti. 

Broj angažmana gejši pao je u Japanu čak 95 posto i danas, u vrijeme pandemije, ih je ostalo svega 20. Tokom ono malo prilika za zaradu što uspiju dobiti gotovo sve je drukčije nego prije: gejše više ne smiju ulijevati piće svojim gostima, ne smiju ih ni dotaknuti, čak ni da bi se rukovale s njima te moraju sjediti dva metra dalje od njih. Uglavnom ne mogu nositi maske zato što ih je teško staviti uz njihove perike.

– Događaje organiziramo u najvećim sobama koje možemo naći. Sve kako bismo održali ovu kulturu na životu – rekao je Šota Asada (Shota Asada), vlasnik luksuznog restorana u kojem gejše zabavljaju goste. S druge strane, bivša gejša, a danas vlasnica bara u četvrti Akasaka Mićijo Jukava (Akasaka Michiyo Yukawa) smatra da će se gejše morati prilagoditi kako bi ih angažiralo više običnih ljudi. – Imaju posebnu ljepotu. Prošle su trening koji drugi ljudi nisu, utrošile su mnogo novca na ono što ih čini posebnima. Bilo bi zaista tužno kada bi to nestalo – rekla je Jukava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.