PRAVA ŽIVOTINJA

Nova pravila u Njemačkoj: Psi se moraju šetati najmanje dva puta dnevno

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da bi novi zakon trebao da bude objavljen u prvim mjesecima sljedeće godine

Nova pravila u Njemačkoj: Psi se moraju šetati najmanje dva puta dnevno. Ilustracija

Avaz.ba

31.8.2020

Njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klekner (CDU) namjerava da psima zagarantuje dovoljno šetnje i pažnje, ali i da uvede stroža pravila za transport domaćih životinja, odnosno kućnih ljubimaca, kao i za njihovo odgajanje. 

- Psi moraju da se šetaju - najmanje dva puta dnevno, ukupno sat vremena - kaže njemačka ministrica poljoprivrede. I zato planira da uvede nova pravila za vlasnike pasa. A ko će to da kontroliše? Pa pokrajine, odgovara savezna ministarka.

Ministarstvo poljoprivrede najavljuje da bi novi zakon trebao da bude objavljen u prvim mjesecima sljedeće godine. Ministarka Klekner već je pripremila nacrt, koji bi još trebalo da se usaglasi s pokrajinama i stručnim udruženjima.

Psi moraju dovoljno da se kreću i ne bi smjeli da budu ostavljani predugo sami. Privatni i profesionalni odgajivači morali bi da sa svojim štencima provode najmanje četiri sata dnevno, kako bi se navikli na ljude. 

Također bi trebalo da se reguliše da jedan odgajivač može istovremeno da se brine o najviše tri legla - dakle o potomstvu jedne kučke. Vezivanje pasa, odnosno držanje pasa stalno na lancu trebalo bi u osnovi da bude zabranjeno, odnosno da se dozvoljava samo pod određenim okolnostima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.