ZANIMLJIVA ISTRAŽIVANJA

Žene su bolji lideri tokom pandemije od muškaraca

Koristeći podatke do 19. maja, naučnici su uparili 19 zemalja koje vode žene, sa državama koje su im slične po pitanju faktora kao što su stanovništvo, ekonomija, rodna ravnopravnost, otvorenost za putovanja, zdravstvo, penzioneri

Tokom pandemije žene se pokazale kao bolji lider. AGENCIJE

Avaz.ba

1.9.2020

Barem kada govorimo o prvom talasu koronavirusa, naučnici su dokazali da su žene, koje su na čelu države, bolje upravljale krizom od muškaraca.

Tačnije, te zemlje su zabilježile niži nivo smrtnosti, što ne mora da bude trend i ubuduće, napominje se u istraživanju, a prenosi Blumberg. 

Istraživači su zabilježili da je Finska prošla bolje od Austrije, Island i Norveška znatno bolje od Irske, Njemačka bolje od Holandije, a Novi Zeland vodi nad Velikom Britanijom.

Istraživanje se takođe "ograđuje" od tvrdnje da su žene generalno bolji lideri, već se samo fokusira na upravljanje pandemijom covid-19. Donald Tramp je, recimo, predsednik zemlje koja beleži rekordni broj smrtnih ishoda od korona virusa.

Takođe se pominje predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, koji je koronu nazivao "malim gripom". Situaciju su, s druge strane, ozbiljnije shvatile Angela Merkel (Nemačka), Džasinda Ardern (Novi Zeland), Erna Solberg (Norveška).

Koristeći podatke do 19. maja, naučnici su uparili 19 zemalja koje vode žene, sa državama koje su im slične po pitanju faktora kao što su stanovništvo, ekonomija, rodna ravnopravnost, otvorenost za putovanja, zdravstvo, penzioneri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.