DRUŠTVENE MREŽE

Pakistan blokirao aplikacije za pronalaženje partnera, tvrdi da su nemoralne

Aplikacije se nisu držale lokalnih zakona

Aplikacije se mogu odblokirati ako se počnu pridržavati lokalnih zakona. Ilustracija

A. Č. / Avaz.ba

2.9.2020

Pakistan je blokirao pet aplikacija za pronalaženje partnera, uključujući "Tinder" i "Grindr", zbog njihovog "nemoralnog i nepristojnog sadržaja".

Državno nadzorno tijelo za telekomunikacije izjavilo je jučer da je blokiralo pristup "Tinderu", "Taggedu", "Skoutu", "Grindru" i "SayHiju" jer se navedene aplikacije nisu držale lokalnih zakona. 

Naime, pakistanska Uprava za telekomunikacije priopćila je kako je obavijestila kompanije da uklone usluge upoznavanja, ali da one nisu reagirale na vrijeme i da su zbog toga blokirane. 

Uprava je navela kako se aplikacije mogu odblokirati ako se počnu pridržavati lokalnih zakona i moderiraju nepristojan i nemoralan sadržaja.

Tinder i Grindr popularni su u Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim zemljama, ali ne toliko Pakistanu. U posljednjih 12 mjeseci u Pakistanu je Tinder preuzet 440.000 puta, a u SAD-u 13 miliona puta, piše CNN.

Grindr, koji sebe opisuje kao "najveću aplikaciju na društvenim mrežama za homoseksualce, biseksualce i transseksualce" u zadnjih je godinu dana u Pakistanu preuzet 300.000 puta u poređenju sa skoro dva miliona u Sjedinjenim Državama.

Pakistanska Uprava za telekomunikacije zaprijetila je blokadom i TikToku, popularnoj aplikaciji za razmjenu videozapisa

U julu je izdala "posljednje upozorenje" TikToku zbog "nemoralnog, opscenog i vulgarnog sadržaja" koji se može vidjeti u aplikaciji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.