DVIJE I PO GODINE ROBIJE

Zbog vica o Titu završila na Golom otoku, a kada se raspala Jugoslavija objavila je knjigu

Pošto je ispričala šalu, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša

Tito. Arhiv

Avaz.ba

7.9.2020

Dan mladosti za vrijeme Jugoslavije slavio se 25. maja. Tito se u to vrijeme slavio kao božanstvo, pjevane su mu pjesmice, a jedna od najpoznatijih "Druže Tito, ljubičice bela" koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dvije i po godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa samo 22 godine.

O novinarki Ženi Lebl, Beograđanki jevrejskog porijekla koja je preživjela i nacistički logor i Goli otok, rijetko se govori u mainstream medijima. Jedan od rijetkih tekstova o njoj 2013. objavila je beogradska "Politika", list u kojem je radila dok je nisu uhapsili zbog vica o Josipu Brozu Titu koji je jednog jutra prepričala u redakciji.

Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom takmičenju u cvijeću, jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kilograma, aludirajući na pjesmu "druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela". 

Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša, jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur i Goli otok. U pet zatvora, gdje je od aprila 1949. do oktobra 1951, od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara", stoji u tekstu o Lebl objavljenom u julu 2013. godine u "Politici".


Kada se Jugoslavija raspala, Ženi Lebl objavila je knjigu "Ljubičica bela", koja je u Izraelu postala bestseler. Opisivala je strašna iskustva u zatvorima, a najpotresnije je bilo iskustvo s Golog otoka. Mnogi do tada uopće nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

- Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gdje treba da ga rastvorite. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile vijekovima, mijenjale smo prirodu - pisala je.

- Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji - svjedočila je Lebl.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.