NAPAD NA RUSIJU

Pakleni plan Hitlera: Namjeravao da potopi Moskvu i potpuno zatre Slavene

Nacisti su planirali da potpuno potope Moskvu nakon što otvore branu kanala Moskva-Volga, navodi "Ruska riječ", pozivajući se na svjedoke i dokumente iz Drugog svjetskog rata.

Adolf Hitler. Arhiv

Avaz.ba

26.9.2020

- Nacistički vođa Adolf Hitler namjeravao je da potpuno razori Moskvu, Lenjingrad /današnji Sankt Peterburg/ i Kijev, a da stanovništvo istrijebi kako bi spriječio nastanak bilo kakvog otpora.

Nacisti su planirali da potpuno potope Moskvu nakon što otvore branu kanala Moskva-Volga, navodi "Ruska riječ", pozivajući se na svjedoke i dokumente iz Drugog svjetskog rata.

Hitler je namjeravao da Sovjetski Savez pretvori u niz komesarijata Trećeg rajha, čime bi pobijedio Crvenu armiju.

Zigfrid Kaše, njemački ambasador u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, imenovan je za budućeg rajhskomesara za područja koja bi obuhvatala sjevernu i centralnu Rusiju, sve do Urala.

Kaše je do kraja rata čekao trenutak u kojem bi njemački tenkovi ušli u Kremlj, što se nikada nije dogodilo. Pogubljen je 7. juna 1947. godine, nakon što je u Jugoslaviji osuđen za ratne zločine.

Hitlerovi planovi za uništenje Sovjetskog Saveza i Rusije liče na noćnu moru, navodi se u tekstu.

Firer je namjeravao da sa Krima, zajedno sa velikim zaleđem na sjeveru, budu "deložirani" svi stanovnici.

Osim toga, baltičke države, "kolonija Volge" i okrug Baku /kao vojna koncesija/ takođe bi pripali Rajhu.

Volf-Hajnrih fon Heldorf, general SS-a i šef berlinske policije koji je postao bogat tako što je iznuđivao imovinu Jevrejima sredinom tridesetih godina 20. vijeka, bio je zadužen za porobljavanje i protjerivanje stanovnika Jaroslavlja.

Nacisti su pretpostavljali da Sovjetski Savez ne bi bio u potpunosti poražen vojnim sredstvima, čak i nakon osvajanja prijestonice i velikih gradova, pa su planirali da stvore "granicu" na "A-A liniji" /Arhangelsk i Astrahan/.

To bi značilo da bi Sovjetski Savez izgubio 86 odsto naftnih resursa.

Hitler je namjeravao da na novoj granici sa "ostatkom Rusije" izgradi stotine bunkera.

Za uništenje Moskve tokom operacije "Tajfun" bio je zadužen Oto Skorceni, "najopasniji čovjek u Evropi", specijalista za posebne operacije koji će 1943. godine osloboditi Benita Musolinija iz zarobljeništva na planini Gran Saso. On je trebao da nadgleda postavljanje dinamita na ključnim mjestima.

Nacisti su planirali da, nakon osvajanja evropskog dijela SSSR-a, azijski dio pretvore u niz "bezazlenih seljačkih republika".

U budućnosti, osvojene teritorije u Rusiji, Ukrajini i drugim dijelovima SSSR-a, trebalo je da kolonizuju njemački doseljenici ili lokalne manjine.

Hitler je naredio da se više nikada ne dopusti /računajući i na svoje nasljednike/ stvaranje ikakve ruske države istočno od "A-A linije".

Nije se dogodilo ništa od toga.

Ratna mašinerija Adolfa Hitlera zakazala je u borbi protiv Slovena, koje je toliko prezirao i smatrao "podljudima", navodi "Ruska riječ".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.