VODIO ZDRAV ŽIVOT

Preminuo najstariji Izraelac u 117. godini, a otkrivena je tajna njegove dugovječnosti

Porodica tvrdi da je Sulajman rođen 1903. godine

Preminuo najstariji Izraelac u 117. godini. Ilustracija

L. M. / BETA

12.10.2020

Šlomo Sulajman, najstariji Izraelac, preminuo je u 117. godini, javljaju izraelski mediji.

Preminuo je u nedjelju okružen članovima porodice, šestoro djece i desetinama unuka, praunuka i čukununuka. Sulajman se uselio iz Jemena u Izrael sa suprugom i četvoro djece 1949., a dvoje najmlađe djece rodilo se u toj zemlji.

Sa porodicom je živio u primorskom gradu Nataniji i poslje odsluženja vojnog roka radio je u poljoprivredi. Supruga mu je preminula prije nekoliko godina u 94. i od tada je Sulajman živio sam, skromnim životom.

Njegov unuk Gil Radia kaže da je svakog dana išao u sinagogu i da mu je um bio bistar do posljednjeg trenutka. Na pitanje šta je tajna dugovječnosti njegovog djeda, Radia je rekao da nikada nije jeo puno i da je uvijek bio fizički aktivan.

- Jeo je male porcije, ujutru parče hljeba sa sirom za mazanje, za ručak piletinu, ribu ili jaje sa rižom, uveče salatu sa jajetom - rekao je unuk, objasnivši da je njegov djed prelazo pješke velike razdaljine kao kad je radio, noseći vreću narandži na leđima.

Zbog pandemije koronavirusa poslednjih mjeseci je ostajao kod kuće i vjeruje se da mu je to naškodilo i da je izolacija doprinijela da mu se zdravlje pogorša.

Porodica tvrdi da je Sulajman rođen 1903. što ga je činilo ne samo najstarijom osobom u Izraelu, već se svrstavao i među najstarije na svijetu. Najstarija osoba je Japanka Kane Tanaka koji ima 117 godina i 283 dana, navode izraelski mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.