VAŠINGTON

Američka vojska testira "pametne naočale" za pse koji tragaju za eksplozivom

Psi će uz pomoć ovih naočala moći dobivati instrukcije sa sigurne udaljenosti za ljude

Naočale bi trebale olakšati upravljanje psima te istodobno čuvati živote vojnika. AGENCIJE

A. V. / Fena

12.10.2020

Američka vojska razvija posebne AR naočale za proširenu stvarnost namijenjene vojnim psima, koje su dizajnirane tako da im omogućuju dobivanje naredbi s velike udaljenosti. Tehnologiju je realizirao istraživački odjel Army Research Officea u suradnji s tvrtkom Command Sight, koja će izraditi naočale.

Vojni psi obučeni su za traganje za eksplozivom, no u tome su im poslu potrebne instrukcije vodiča, a uz pomoć ovih naočala moći će dobivati instrukcije sa sigurne udaljenosti za ljude. Naočale bi trebale olakšati upravljanje psima te istodobno čuvati živote vojnika, piše BBC.

U dosadašnjoj praksi vojnici obično usmjeravaju pse ručnim signalima ili laserom, no u oba slučaja instruktor mora biti u blizini.

No to neće biti potrebno ako ovaj prototip, koji koristi umjetnu inteligenciju uđe u širu primjenu, rekli su vojni izvori.

Vodiči pasa daju upute za kretanja vojnim psima uz pomoć pokazivača smjera koji se projicira na staklu naočala, a vodič istodobno ima pregled svega što vidi pas na zaslonu svojeg tableta.

Nošenje naočala za pse nije novost. Oni su obučeni da ih nose kao zaštitu od loših vremenskih uvjeta i kapljica, no sustav s virtualnom stvarnošću za njih je nov.

Osnivač Command Sighta, Dr. Ej Džej Pejper (AJ Peper) kazao je da je projekt još u "početnoj fazi istraživanja", no da dosadašnji rezultati "obećavaju".

Testirao ih je na jednom od najpametnijih pasa u američkoj vojsci, svom rotvajleru Matteru, koji se na naočale vrlo brzo priviknuo.

Stručnjaci tvrtke kažu da psi stvari gledaju drugačije nego mi, pa će se za vrijeme razvoja naočala baviti i proučavanjem percepcije i kognitivnih sposobnosti pasa koji su dosad izvršavali isključivo glasovne komande, a sada će se morati prilagoditi vizualnim komandama u naočalama, prenosi Hina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.