SAČUVAN SA BRODA

Hitlerov bar sa stolicama na prodaju, cijena "sitnica"

Bar i stolice ostali su netaknuti u kući i štali u ruralnom Merilendu sedamdeset godina, a zadržao ih je sin originalnog kupca

Bar podsjeća na globus. Agencije

A. Ka. / Telegraf.rs

16.10.2020

Firma "Alexander Historical Auctions" stavila je na aukcijsku prodaju vjerovatno jednu od najfascinantnijih dragocijenosti iz života Adolfa Hitlera, a to je komplet koji čini bar sa pet barskih stolica. Ovaj set se nalazio na njegovom brodu "Aviso Grille". 

Bar i stolice ostali su netaknuti u kući i štali u ruralnom Merilendu sedamdeset godina, a zadržao ih je sin originalnog kupca, koji je bar instalirao u podrumu svog doma. Kao što možemo da vidimo na slici, bar podsjeća na globus, odnosno asocira na svijet koji je Hitler želio da pokori.


Uklonjeni neki dijelovi

Uklonjeni su neki dijelovi sa broda, kao što su sudopera i slavina od mesinga, urađeni u artdeko stilu. Obje "hemisfere" su obložene tkaninom, koja nije originalna, ali je identična kao ona koja se vidi na fotografijama s broda. Kupac je iznutra postavio svijetlo, koje se može ukloniti. 

Jedna stolica je očuvana u potpuno originalnom izdanju, dok su četiri stolice pažljivo očišćene i tapacirane materijalom koji je sličan prvobitnom. Kupac je ugradio police i ormariće, kojih inače nije bilo, pri čemu je zadnji dio šanka blago oštećen. Čitav bar je sada visine skoro dva metra, a ima skoro 2,5 metra u širini.

Barmen pristupa baru kroz mala vrata, ugrađena nisko sa obje strane. Nekadašnja Hitlerova imovina prodaje se uz ovjereno pismo o porijeklu vlasnika, koje opisuje okolnosti te kupovine. Šank sa stolicama može se pogledati samo na određenoj lokaciji - u Merilendu, i po dogovoru.

Kupac ga mora preuzeti maksimum 10 dana nakon zaključene prodaje, o trošku kupca, ili će biti premješten od strane prodavca. Onaj ko plati trenutno procijenjenih 75.000 dolara (a cifra može ići do 250.000 dolara), može da izabere na koji način će prenijeti komplet na svoj posed.

Protivio se da mnogo piju

Hitler je, inače, svoj brod koji je nazivao "Baltički bijeli labud", posjećivao bar tri, četiri puta nedjeljno, a na njemu se uglavnom okupljala nacistička administracija i vojska. Prema riječima kapetana broda, Hitler se snažno protivio tome da ljudi na brodu mnogo piju, pa im je često držao "lekcije" o umjerenosti.  

Od avgusta 1941. do marta 1942, ova jahta je služila kao glavni brod komandanta pomorskih snaga sa sjedištem u okupiranoj Norveškoj. Britanske snage zapljenile su "Aviso Grille" kao ratnu odštetu 1945. godine, kasnije je prvo prodata kanadskom biznismenu, a zatim preprodata libanskom investitoru koji je provizorno imao nagodbu da je proda egipatskom kralju Faruku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.