ARHITEKTURA

Pogledajte kako će izgledati podzemni hotel koji se gradi usred pustinje

Inspiracija za ovaj podzemni hotel u pećini došla je od obližnjeg zaštićenog drevnog grada Nabataean

E. I.

7.11.2020

Renomirani francuski arhitekta Žan Nuvel (Jean Nouvel), poznat po zdanjima kao što su kula Agbar u Barseloni, Pustinjske ruže u Dohi ili Luvr u Abu Dabiju, nedavno je predstavio novi impozantan projekat a ovog puta u pitanju je podzemni hotel Sharaan koji bi trebalo da se gradi u pustinji Al-Ulal nedaleko od oblasti Madain Salih koja je zaštićena kao UNESCO svjetska baština.

Prema riječima arhitekte, inspiracija za ovaj podzemni hotel u pećini došla je od obližnjeg zaštićenog drevnog grada Nabataean, koji je u periodu između četvrtog i drugog vijeka prije nove ere bio usječen u pješčar.

Al-Ulal je muzej. Svako udubljenje i ispupčenje, svako zrno pijeska i stjenoviti obrisi, svako geološko i arheološko nalazište zaslužuju svu pažnju i detaljno proučavanje. Od vitalnog je značaja da zadržimo svu njenu prepoznatljlivost i atraktivnost, koja uglavnom počiva na njenom udaljenom i mjestimično arhaičnom karakteru- rekao je Žan Nuvel za Dezeen, prenosi portal Gradnja. 

Ulaz u hotel će biti organizovan preko kružnog dvorišta koje će biti urezano u padinu pješčarskog brda. Ova ulazna partija biće oslobođena viška dekoracije i ulivaće strahopoštovanje ka surovoj prirodi.

Ulaz u sam hotel biće poluukopan sa tavanicom koja djelimično propušta svjetlost kreirajući u enterijeru zanimljivu igru sjenki.

Iz ove ulazne zone, niz soba će biti organizovan oko centralnog liftovskog okna visokog 80 metara.

Prema predstavljenom projektu hotel Sharaan će imati 40 soba i tri vile za odmor koje će biti usječene u teren, a svaki apartman će imati balkon sa kog se pruža pogled na okruženje.

Svaki apartman će imati zidove od pješčara kako bi se gosti tokom boravka imali u vidu da se nalaze nedaleko od drevnog grada Nabataean koji je uvršten u UNESCO svjetsku baštinu.

- Naš projekat nema namjeru da ugrozi ono što su čovječanstvo i vrijeme gradili godinama. Naš projekat slavi duh naroda Nabatean bez ikakvog karikiranja- istakao je Žan Nuvel.

Naime, projekat Sharaan je dio plana osmišljenog od strane Kraljevske komisije za oblast Al-Ulal, u cilju podsticanja turizma u tom istorijom bogatom području.

Nuvel se nada da će ovaj moderni hotel proslaviti nasleđe tog područja i ističe da Al-Ulal zaslužuje da stekne određeni stepen modernosti ali tako da poštuje istorijsko nasleđe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.