COLLNISOV RJEČNIK

Izabrana riječ godine: Ono čega se svi boje, a nije korona

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ koja se definira kao "nametanje strogih ograničenja"

Izabrana riječ godine. FNF Europe

A.F.

10.11.2020

Dok su svjetske vlade provele veći dio 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju koronavirusa, Collinsov rječnik je u ponedjeljak riječju godine proglasio "lockdown" (zatvaranje).

Engleska riječ "lockdown" tvorena je od sastavnica "lock" - "zaključati" i "down" - "dolje". Znači "zatvaranje, zaključavanje, blokadu, izolaciju".

U objašnjenju Collinsa stoji da je riječ koja se definira kao "nametanje strogih ograničenja putovanja, društvene interakcije i pristupa javnim prostorima" odabrana jer predstavlja "ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom svijeta".

Šest od deset riječi koje su ušle u uži izbor odnosilo se na pandemiju, a među njima su "koronavirus", "samoizolacija" i "društveno distanciranje".

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je do danas evidentirano više od 50,2 milijuna slučaja zaraze koronavirusom, a od njegovih je posljedica umrlo 1,2 milijuna ljudi.

Uredništvo Collinsa je pojasnilo da je u 2020. riječ "lockdown" upotrijebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i riječ "tiktoker", koju Collins definira kao "osobu koja redovito dijeli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku", aplikaciji za dijeljenje videozapisa.

I riječ "BLM", skraćenica od "Black Lives Matter" (Crni životi vrijede), našla se u užem izboru. Collins je definira kao "pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.