ISTRAŽIVANJA

Naučnici otkrili koliko je vremena potrebno da se oporavite od prekida

Istraživači su do ovog zaključka došli nakon što su proveli istraživanje na 210 osoba koje su doživjele prekid.

Nakon prekida najvažnije je ponovo vratiti samopouzdanje. ARHIV

A.F.

13.11.2020

Prekid nikad nije jednostavan, a dok pokušavate preboljeti voljenu osobu ljudi oko vas će vam pokušati pomoći na razne načine jer svi misle da znaju što je najbolje.

Mama će vas više puta podsjećati da u moru postoje i "druge ribe", cimer s fakulteta će vas poticati da prebolite bivšeg partnera tako što ćete naći novog, a najbolji prijatelj pojavit će se na vašim vratima sa svim potrepštinama koje će olakšati osjećaj tuge: sladoled, alkohol ili će predložiti opuštanje uz omiljenu seriju, piše YourTango.

Iako vam bližnji žele sve najbolje, njihovi postupci i savjeti često mogu produžiti bol i tjeskobu. Ponekad, nakon prekida, jednostavno ne želite razgovarati o tome. Možda želite samo spavati i plakati, Sve je to prirodno nakon prekida.

To su prirodni osjećaji nakon prekida. Dakle, nema ništa loše u tome. Morate jednostavno slušati svoje tijelo i svoje osjećaje. Ponekad mislite da je najlakše prestati misliti na tu osobu i nastaviti dalje. 

Naučnici otkrili jedini ispravan način. ARHIV

Naučnici  sada kažu da postoji "ispravan način" za prevladavanje prekida, a prema njima gotovo svi to radimo pogrešno.

Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni i Sveučilišta Northwestern utvrdili su da je najbolji način za prevladavanje prekida provesti velik dio vremena razmišljajući o vezi - što je gotovo suprotno od onoga što većina radi.

Istraživači su do ovog zaključka došli nakon što su proveli istraživanje na 210 osoba koje su doživjele prekid.

Podaci su pokazali da su se oni koji su razmišljali o svojoj vezi i prekidu u razdoblju čak i od devet tjedana osjećali manje usamljenim i opsesivnim od onih koji to nisu činili.

Naučnici kažu da je ovo razdoblje razmišljanja neophodno za povratak samopouzdanja, postupak kojim se osoba redefinira nakon odnosa. Dakle, koliko god želite cijelu propalu stvar što prije zaboraviti, pomoći će vam ako emocionalno prihvatite prekid i prijeđete preko toga kada shvatite što je sve dovelo do prekida, jer samo tako se možete potpuno oporaviti. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.