UTICAJ VIRUSA

Dva evropska grada smijenila Singapur i Osaku na ljestvici najskupljih gradova za život

Naime, broj stanovnika u Singapuru ove je godine pao, što je nije zabilježeno od 2003. godine

Dva europska grada smijenila su Singapur i Osaku na ljestvici najskupljih gradova za život. ARHIV

A.F.

18.11.2020

Zürich i Pariz smijenili su Singapur i Osaku na ljestvici najskupljih gradova za život jer je globalna ekonomska nesigurnost uslijed pandemije koronovirusa rezultirala jačanjem eura i švicarskog franka. Kako stoji u najnovijem izvještava „Worldwide Cost of Living Index“ koje je objavio The Economist Intelligence Unit (EIU), pandemija je utjecala na promjene cijena dobara i usluga u 130 gradova svijeta, zaključno s rujnom ove godine. Kao temeljno mjerilo za usporedbu EIU je uzeo troškove života u New Yorku.

Prva tri mjesta s Zürichom i Parizom dijeli Hong Kong, a Singapur, koji je sada na 4. poziciji, svoj pad može zahvaliti pojeftinjenju troškova života uslijed značajnog odljeva stranih radnika. Naime, broj stanovnika u Singapuru ove je godine pao, što je nije zabilježeno od 2003. godine. 

-Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala je slabljenje američkog dolara dok su zapadnoeuropske i azijske valute ojačale, što je podiglo cijene dobara i usluga- komentirala je Upasana Dutt, direktorica istraživanja troškova života u EIU. Kako je pojasnila, azijski gradovi proteklih su godina dominirali vrhom ljestvice najskupljih, no pandemija je promiješala ovogodišnji redoslijed.

Japanska Osaka ove godine dijeli 5. mjesto s Tel Avivom. Izvješće navodi kako je u Osaki došlo do stagnacije cijena, a japanska vlada počela je i subvencionirati dio troškova života, poput javnog prijevoza. Europa među 10 najskupljih gradova ima još dva predstavnika, Ženevu na 7. poziciji koju dijeli s New Yorkom te Kopenhagen na 9. mjestu. Na začelju je Los Angeles. U izvješću stoji kako su cijene većine dobara i usluga u proteklih godina dana ostale na približno istim razinama, no određene skupine posebno su snažno pogođene globalnom zdravstvenom krizom. To posebno vrijedi za cijene odjeće koje su snažno pale uslijed smanjene potražnje. S druge strane, cijene hrane i vode u većini su promatranih gradova zabilježile vrlo male oscilacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.