PREŠAO 7.000 KILOMETARA

Doputovao iz Kine u Tursku kako bi udomio rijetku tursku van mačku

Sun je kako bi došao do svog ljubimca potrošio između 7.000 i 8.000 dolara

A. J. / Anadolija

Kinez Sun Ping, zbog ljubavi prema rijetkoj turskoj van mački proputovao je više od 7.000 kilometara, kako bi udomio jednu.

Sun Ping, predavač na Univerzitetu u Pekingu, čitao je o van mačkama, koje su poznate po boji svojih očiju i bijelom krznu, a nakon pomnijeg istraživanja na internetu, odlučio je pružiti dom jednoj od njih.

Saznao je i da Mehmet Jakuter (Yakuter), uzgaja ovu pasminu u turskoj provinciji Kajseri. Sun je kontaktirao Jakutera i krenuo na put iz Pekinga u Tursku.

Obavio je neophodne procedure i bio iznimno sretan što će jednoj takvoj mački pružiti dom.

U razgovoru za Anadoliju kazao je kako su van mačke izuzetno pametna i prijateljski raspoložena vrsta.

- Mislim da je i simbol veze između ljudi i prirode - rekao je on.

Istakavši da se njegovo interesovanje za van mačke javilo prije dvije godine, Sun je kazao kako je istraživao mnoge izvore u vezi s ovom pasminom.

- Pasmine u Evropi nisu čisto bijele boje. Imaju druge boje na glavi i repu - rekao je Sun te dodao kako je Jakutera, poznatog i pod imenom Nuh Baba (baba- tur. otac, op.a.), pronašao putem društvene mreže.

Dodao je kako mu je Jakuter govorio o turskim angora mačkama i drugim pasminama u Turskoj.

Sun je rekao kako vodi medijski program u Kini, te da će pratioci na društvenim mrežama moći vidjeti njegovog ljubimca na snimcima.

- Tokom programa ću govoriti o historiji i kulturi van mačke u Turskoj - rekao je Sun dodavši kako ovu vrstu nije moguće naći u Kini.

Sun je kako bi došao do svog ljubimca potrošio između 7.000 i 8.000 dolara.

Jakuter je kazao kako se bavi uzgojem čistokrvnih van mački, te dodao kako se Sunu dopali ove životinje zbog čega se odlučio na jednu.

Van mačke mogu biti kategorizirane na osnovu boje očiju i krzna. Kod jednog dijela jedno oko može biti drugačije boje od drugog (jedno plavo, a drugo boje jantara), dok druge imaju plave oči, odnosno jantarne boje. Pojedine mačke imaju u potpunosti bijelo krzno, dok druge u tragovima imaju smeđe boje na ušima, glavi, ili drugim dijelovima tijela.

Više o:

Van mačka Kajseri
NA VRH

Podijeli članak na