RAVNOPRAVNOST

I oni imaju svoj dan: Danas je Međunarodni dan muškaraca

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuje fokusiranje na zdravlje muškaraca

Avaz.ba

Cilj postizanje ravnopravnosti

Foto: ILUSTRACIJA


Međunarodni dan muškaraca godišnji je međunarodni događaj koji se slavi na današnji dan, 19. novembra.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za djecu.

Međunarodni dan muškaraca se obilježava unutar mjeseca novembra u kojem se već tradicionalno i u čitavom svijetu želi podići svijest o važnosti borbe protiv raka prostate, bolesti koja se najviše pojavljuje kod muškaraca starijih od pedeset godina.

Jedna od tema kojom se bavi Međunarodni dan muškaraca je toksična muževnost. U pitanju je tradicionalna uloga muškarca od kojeg se očekuje da uvijek bude hladne glave, emotivno distanciran. Toksična muževnost sprječava prije svega muškarce da se razvijaju, adaptiraju i promjene svoj život.

Cilj praznika je da se postigne balans i razvije društvo koje neće upirati prstom na ono što ih je neko naučio i rekao da je ispravno, a zapravo dovodi do problema, što je rezultiralo neravnopravnim društvom.

Više o temi Zdravlje

SAVJETI
Navike koje treba izbjegavati

Više o:

Zdravlje Prostata
NA VRH

Podijeli članak na