RAVNOPRAVNOST

I oni imaju svoj dan: Danas je Međunarodni dan muškaraca

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuje fokusiranje na zdravlje muškaraca

Cilj postizanje ravnopravnosti. ILUSTRACIJA

Avaz.ba

19.11.2020

Međunarodni dan muškaraca godišnji je međunarodni događaj koji se slavi na današnji dan, 19. novembra.

Ciljevi proslave Međunarodnoga dana muškaraca uključuju fokusiranje na zdravlje muškaraca i dječaka, poboljšavanje rodnih odnosa, promicanje spolne ravnopravnosti, te isticanje pozitivnih muških uzora. Prilika je to za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dječacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebice za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za djecu.

Međunarodni dan muškaraca se obilježava unutar mjeseca novembra u kojem se već tradicionalno i u čitavom svijetu želi podići svijest o važnosti borbe protiv raka prostate, bolesti koja se najviše pojavljuje kod muškaraca starijih od pedeset godina.

Jedna od tema kojom se bavi Međunarodni dan muškaraca je toksična muževnost. U pitanju je tradicionalna uloga muškarca od kojeg se očekuje da uvijek bude hladne glave, emotivno distanciran. Toksična muževnost sprječava prije svega muškarce da se razvijaju, adaptiraju i promjene svoj život.

Cilj praznika je da se postigne balans i razvije društvo koje neće upirati prstom na ono što ih je neko naučio i rekao da je ispravno, a zapravo dovodi do problema, što je rezultiralo neravnopravnim društvom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.