INOVACIJE

Napravili aplikaciju koja prevodi mjaukanje

Aplikacija je već dostupna u Google Play trgovini i App Storeu, ali još uvijek se razvija. Kritike prvih korisnika su podijeljene

Rječnik će se proširiti, kažu autori aplikacije. ILUSTRACIJA

A. F.

23.11.2020

Možda se čini nemogućim razumjeti ljubimca, ali nova aplikacija tvrdi da mjaukanje može prevesti na engleski jezik.

Kreatori aplikacije MeowTalk kažu da je pomoću njihove aplikacije moguće prepoznati 13 značenja, uključujući "nahrani me", "pusti me na miru" i "zaljubljen sam". 

Dizajner Javier Sanchez, koji je radio kao inženjer na razvoju Amazonovog glasovnog asistenta Alexe, u konačnici želi razviti pametnu ogrlicu koja mjaukanje odmah može prevesti u ljudski govor.

- Mislim da je sada, zbog socijalnog distanciranja, važnije nego ikad omogućiti ljudima da komuniciraju sa svojom mačkom i razviju s njom snažnu vezu - izjavio je Sanchez, a prenosi Daily Mail. 

Aplikacija je već dostupna u Google Play trgovini i App Storeu, ali još uvijek se razvija. Kritike prvih korisnika su podijeljene.

- 90 posto vremena dobivam prijevod "zaljubljen sam"- kazao je jedan. 

- Izgleda obećavajuće - komentar je drugog.

Bihevioristi za mačke također su podijeljeni te upozoravaju da bi netačan prijevod kod vlasnika mogao dovesti do pogrešnog dojma. 

- Aplikacija djeluje zabavno i nema štete u njenom korištenju zbog zabave. Vjerojatno nikad nećemo moći mjaukanje i predenje pretvoriti u riječi, ali možemo se barem zabaviti razmišljajući o tome šta nam mačka pokušava reći - smatra Anita Kelsey, autorica knjige Let's Talk About Cats.

Rječnik će se proširiti, kažu autori aplikacije.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.