NOVA MJERENJA

Mount Everest narastao 86 centimetara

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama

A.F.

Najviša svjetska planina Mount Everest 86 centimetara je viša od dosadašnjeg službenog podatka

Foto: ARHIV


Najviša svjetska planina Mount Everest 86 centimetara je viša od dosadašnjeg službenog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal. Krov svijeta sada je na visini od 8848,86 metara. Mount Everest narastao 86 centimetara

Dosad je službena visina Everesta iznosila 8848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat mjerenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog stoljeća.  

Revidiranu visinu snježnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri vanjskih poslova Wang Yi i Pradeep Kumar Gyawali nakon istraživanja obe  zemlje.

 Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmjerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sistemom (GNSS), radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom.

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mjere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

Nepalu je ovo mjerenje bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inostranstva.  

Christian Gerlach iz bavarske akademije nauka, stručnjak za geodeziju i ledenjake, rekao je njemačkoj agenciji dpa da se visina nije promijenila zbog novih metoda mjerenja nego je zaista drugačija, što može biti posljedica pomicanja tektonskih ploča ili topljenja snijega

Više o temi Planina

SAVJETI
Najbolji izbor je boravak u prirodi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na