NAUČNICI TVRDE

Oboljeli od korone mogu imati problema s erekcijom

Italijansko istraživanje pokazalo je kako je erektilna disfunkcija istovremeno faktor rizika za upalu pluća nakon zaraze Covidom-19

Naučnici iz Italije i SAD upozorili su na još jednu potencijalnu dugoročnu posljedicu. Ilistracija

A. Č.

10.12.2020

Naučnici iz Italije i SAD upozorili su na još jednu potencijalnu dugoročnu posljedicu zaraze Covidom-19 - erektilnu disfunkciju.

Tokom nedavnog intervjua za američku televiziju NBC specijalistica za zarazne bolesti Dena Grayson rekla je kako ima sve više dokaza koji upućuju da bi koronavirus mogao dugoročno izazvati poteškoće s erekcijom, piše DW. 

- Znamo da uzrokuje probleme u ksrdiovaskularnom sistemu. Dakle, to je nešto što stvarno zabrinjava - ne samo da je ovaj virus smrtonosan već može prouzročiti i dugoročne probleme s krvožilnim sistemom, probleme koji kod nekoga mogu potrajati do kraja života - kazala je Grayson.



Erektilna disfunkcija – i rizični faktor i moguća posljedica

Italijansko istraživanje "Addressing male sexual and reproductive health in the wake of COVID-19 outbreak" koje je objavljeno u julu, pokazalo je kako je erektilna disfunkcija istovremeno faktor rizika za upalu pluća nakon zaraze Covidom-19, ali i "moguća posljedica". 

Erektilna disfunkcija savršen je biomarker općeg fizičkog i psihološkog zdravlja - rekao je voditelj studije, endokrinolog i seksolog Emanuel Janini (Emmanuel Jannini) sa Sveučilišta u Rimu Tor Vergata. 

S obzirom na to da Covid-19 utječe i na mentalno i na fizičko stanje zaraženog, rekao je, nije pretjerano iznenađujuće da je erektilna disfunkcija jedna od posljedica ove bolesti. 

Istraživanje je, također, pokazalo da su ljudi zaraženi koronavirusom koji su ranije patili od erektilne disfunkcije skloniji razvoju upale pluća. 

Razlog tome je što upala pluća uključuje ista popratna oboljenja koja su često povezana i s erektilnom disfunkcijom kao što su: respiratorni problemi, upale, hormonalni problemi, stres, anksioznost, depresija i endotelna disfunkcija.


Ograničen protok krvi u penisu

Poremećaji erekcije nastaju kada je ograničen protok krvi u penisu. Uzroci ovog poremećaja mogu biti složeni i različiti, kako fiziološki tako i psihološki.

Različiti faktori koji utječu na kardiovaskularni, živčani i endokrini sistem mogu uzrokovati ili pridonijeti problemima s erekcijom, a jedan od faktora rizika koji se ističe kod oboljelih od koronavirusa je oštećenje disajnog sistema. 

Naime, utvrđeno je da koronavirus napada unutarnje stijenke krvnih žila, takozvani endotel, odnosno organ koji oblaže čitav krvožilni sustav. To uključuje i stijenke u penisu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.