HISTORIJA

Na današnji dan preminuo Freddy Heineken, vlasnik poznate pivare koja godišnje proizvede 14 milijardi litara piva

Pivaru Heineken osnovao je njegov djed Gerard Adriaan Heineken još davne 1864. godine u Amsterdamu

E. T.

3.1.2021

Freddy Heineken. Agencije

Na današnji dan preminuo je najbogatiji Nizozemac, Freddy Heineken, vlasnik poznate pivare istog imena. Pivaru Heineken osnovao je njegov djed Gerard Adriaan Heineken još davne 1864. godine u Amsterdamu.


Otupio male pivare

Freddy se kao mladić od svega 17 godina zaposlio u pivari Heineken, koja u to doba više nije bila u većinskom vlasništvu njegove obitelji. Otkupljivao je natrag dionice i stvorio Heineken Holding koji je došao u posjed nešto više od 50 posto dionica. Time je porodica Heineken vratila kontrolu nad kompanijom.

Pod Freddyjevim vlasništvom, Heineken je sve više rastao otkupljujući susjedne male pivare u Nizozemskoj. Godine 1968. obavljeno je pripajanje Heinekenovog do tada najvećeg konkurenta pivare Amstel.

Jedan od najvećih proizvođača

Rast Heinekena bio je tako velik da je postao drugi najveći proizvođač piva na svijetu. Danas Heineken zapošljava oko 66.000 ljudi u više od 70 svjetskih zemalja.

Proizvodi godišnje oko 14.000.000.000 litara piva. Trenutno je po rangu drugi ili treći najveći proizvođač piva na svijetu. Na prvom je mjestu, dakako, gigantski Anheuser-Busch InBev (proizvođač Budweisera, Corone, Stelle Artois, Beck’s, Löwenbräua i još mnogih drugih manjih marki piva). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.