OBRAČUN SA PANDEMIJOM

Napravljena pametna maska protiv virusa, automatski se dezinficira

Maska ne ograničava komunikaciju

A. Fazlić

Maska ne ograničava komunikaciju

Foto: AGENCIJE


Pametna maska ima promjenjive filtere, puni se u vlastitom spremniku, a automatski se dezinficira i sterilizira.

Vidljivo je da su se tehnološke kompanije odlučile obračunati s pandemijom COVID-19 na svoj način. Tako su predstavile cijeli niz uređaja koji bi trebali korisnike zaštititi od virusa i bakterija (među ostalim i koronavirusa), a istovremeno im olakšati život i rad u "novom normalnom". 

Kao i LG zaštitna  maska koja je ujedno i pročistač zraka, a sad se sa sličnom idejom predstavio i Razer. Njihov projekt Hazel zapravo je koncept tehnološki sofisticirane zaštitne maske s filterom N95, koja dobro izgleda, a bit će privlačna i brojnim gejmerima.

Kako su poručili iz Razera, maska ima aktivnu ventilaciju i autosterilizaciju, a dodatno se može sterilizirati UV zrakama tokom punjenja u posebnom spremniku. Zahvaljujući dodatnim filterima i dezinfekciji, to bi moglo biti dugoročno rješenje za sve one koji ne žele svakodnevno bacati jednokratne maske. 

U Razeru su mislili i na one koji ne čuju, već čitaju s usana, pa su tako u masku ugradili i LED osvjetljenje koje čini usne vidljivima i tokom slabe svjetlosti. A zahvaljujući posebnim audioalgoritmima koji su ugrađeni u samu masku, biće jasnije čuti glas onoga koji ju nosi. 

Za udobnost maske pobrinule su se silikonske trake na rubovima, tako da ništa ne može ući u masku ili iz nje izaći, a da ne prođe kroz filter. 

Maska će zasigurno biti zanimljiva gejmerima jer podsjeća na nešto iz videoigara, a sigurno će biti od pomoći svima koji pate od alergija ili žive u velikim gradovima u kojima je zagađeni zrak postao opasan za zdravlje. No pravo je pitanje kad bi ova maska zaista mogla doći na tržište i po kojoj cijeni? Zasad u Razeru o tome šute.

Više o:

Maska Filter
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na