ZANIMLJIVOSTI

Pronađena planeta za koju se mislilo da ne postoji

Naučnici kažu da je planeta, zvaničnog naziva WASP-107b, a poznata i kao "super-puff", mnogo manje gustine

Planeta je izuzetna i zbog toga što ima slabu površinsku gravitaciju. Agencije

A. Č.

19.1.2021

Otkrivanje planete za koju su naučnici vjerovali da ne može postojati moglo bi da dovede do promjene mišljenja o tome kako nastaju novi svjetovi, prije svega kako se formiraju i razvijaju gasoviti džinovi, to jest planete Jupiterovog tipa.

Naučnici kažu da je planeta, zvaničnog naziva WASP-107b, a poznata i kao "super-puff", mnogo manje gustine nego što se ranije mislilo za planete Jupiterovog tipa da je uopće moguće, piše Indipendent. 

Otprilike je iste veličine kao Jupiter, ali gustine koja je čak 10 puta manja, što je navelo istraživače da planetu uporede sa šećernom vunom. 

- Ovo otkriće odnosi se na same osnove kako nastaju i rastu džinovske planete. Pruža nam se konkretan dokaz da se masovno nagomilavanje gasne ovojnice može pokrenuti za jezgra koja su daleko manje mase nego što smo mislili - kaže Bjorn Beneke sa Univerziteta u Montrealu.

Planeta je izuzetna ne samo po tome što je neobično velika već i zbog toga što ima slabu površinsku gravitaciju, kao i sjaj svoje zvezde koja je poznata kao WASP-107.

To omogućava da se ovaj svijet i njegova atmosfera proučavaju detaljnije nego što bi to inače bilo moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.