ZANIMLJIVO

Iz vrtića u saunu, pa na ledeno tuširanje na snijegu

Odgojno-nastavni programa

A. Fazlić

Odgojno-nastavni programa

Foto: Screnshoot


Djeca u državnom vrtiću u Krasnojarsku u Sibiru skidaju se u donji veš, a potom izlaze napolje na snijeg, gdje se polivaju ledenom vodom… Možda zvuči surovo, ali ovo je dio njihovog odgojno-nastavnog programa za koji se vjeruje da ih održava zdravim i zaustavlja brojne infekcije.

“Mali ‘morževi’ prvo su se ugrijali u sauni, a poslije toga uslijedilo je tradicionalno tuširanje hladnom vodom”, rekao je portparol odsjeka za obrazovanje u Krasnojarsku, a prenosi Daily Mail.

Oksana Kabotko (45), vaspitačica i trener plivanja rekla je da izbjegavaju ovakav vid “odgoja” u slučajevima kada je mnogo hladno, odnosno ako temperatura padne na minus 25 stepeni Celzijusa.

Opis: Ledeno tuširanje

YOUTUBE

Ističe da za hladno tuširanje moraju da imaju odobrenje roditelja, ali i dodaje da se većina mama i tata apsolutno slaže s politikom vrtića. Prije nego što ih puste na snijeg i poliju vodom, klince uče kako u tom trenutku treba pravilno da dišu.

Kabotko kaže da su djeca, koja idu na ledeno tuširanje uravnoteženija i optimističnija.

- Bolje su organizovana. To morate činiti svako jutro, a za to vam je potrebna snaga volje. Ne prisiljavamo nikoga - objašnjava vaspitačica.

Njena koleginica kaže da i ljekar potvrđuje da djeca koja primjenjuju ledeno tuširanje mnogo lakše “pregrme” sezonu gripa.

Više o temi Sibir

POHVALILI SE NA INSTAGRAMU
Rusija: Bikini žurka na minus 39
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na