ROĐEN 10. FEBRUARA

Google naslovnicu posvetio ruskom nobelovcu Borisu Pasternaku

U SSSR-u njegov legendarni roman "Doktor Živago" nazvan je "antisovjetskim", dok mu je na Zapadu 1958. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, koju nije primio

Naslovna strana Googlea. Printscreen

Piše: N. Aj.

10.2.2021

Google je svoju naslovnicu danas posvetio ruskom pjesniku, književniku i nobelovcu Borisu Leonidoviču Pasternaku koji je rođen na današnji dan 1890. godine u Moskvi.

Preminuo je 30. maja 1960. godine.

Odrastao je u intelektualnoj sredini, studirao je filozofiju u Moskvi i Marburgu. U mladosti je bio futurist. Poezija mu je pretežno tematski apolitična, literarna i intelektualna. Pisao je i poeme s temom prve i druge ruske revolucije. U legendarnom romanu "Doktor Živago" oslonio se na tradicije romana 19. stoljeća te je izgradio djelo na fabuli o sudbini nekoliko porodica.

Boris Leonidovič Pasternak. Agencije

U SSSR-u mu je roman nazvan "antisovjetskim", dok mu je na Zapadu 1958. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost, koju nije primio. Ova tragedija prepričava događaje koji obuhvaćaju posljednji period Carske Rusije, te ranih dana Sovjetskog saveza. Iako je ovim romanom stekao svjetsku slavu, ipak je ostao najviše zapamćen kao pjesnik. "Sestra moja, život", napisana 1917., je nedvojbeno najutjecajnija zbirka poezije objavljena na ruskom jeziku u 20. stoljeću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.