ITALIJA

Etna priredila spektakl kakav se ne pamti decenijama

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana

Jutarnji list

23.2.2021

Spektakularna erupcija najaktivnijeg europskog vulkana Etne dostigla je vrhunac u ponedjeljak navečer kada su se čitave fontane lave vinule na visinu od 1.500 metara, piše Guardian. Jedan je stručnjak prizore opisao kao "neke od najupečatljivijih u posljednjih nekoliko decenija".

Najaktivniji europski vulkan posljednjih je sedmica vrlo eksplozivan te izbacuje užarenu magmu i pepeo koji dopire čak do Katanije.

Prema stručnjacima, ovaj vatromet je dio erupcije koja spada u normalne aktivnosti ovog više od 3.300 metara visokog vulkana.

- Etna ovih dana ima pravu predstavu, rekao je Marco Neri, vulkanolog i član INGV-a, talijanskog nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju.


Spektakularna erupcija najaktivnijeg europskog vulkana Etne. AFP

- Ovo je zasigurno najjača eksplozija u južnom krateru otkrivenom 1971. godine Tako velike eksplozije nismo vidjeli godinama, ali trenutno nema rizika za stanovništvo, osim dima koji nekima može stvoriti probleme s disanjem te pepela koji prekriva zgrade i ulice, kazao je Neri.

U ponedjeljak, oko 23 sata, vodoskok lave, okružen gigantskim oblacima dima, prelazio je visinu od 1.500 metara, dok su tisuće komada stijena izbačene iz kratera u nebo do visine od nekoliko kilometara.

'- o je sigurno bila jedna od najspektakularnijih erupcija posljednjih desetljeća, rekao je Boris Behncke, vulkanolog iz Nacionalnog instituta za geofiziku u Kataniji. - Ali ovo spada u uobičajenu aktivnost ovog vulkana. Etna radi posve normalne stvari, čak i ako se svaki put čini da je sve veće, jače, šarenije i više prijeteće.


Trenutno nema rizika za stanovništvo. AFP

Prema vulkanolozima, Etna izbacuje "primitivnu magmu", što je pojam koji se odnosi na vrstu magme čiji se sastav malo promijenio u odnosu na Zemljin plašt gdje je nastala. To je magma koja dolazi iz utrobe planine i nosi veći naboj plina. Iz tog je razloga sposobna proizvesti zapanjujuće visoke fontane od lave.

- Imajte na umu da su 1789. fontane lave dosezale 3.000 metara. Kaže se da je lava toliko osvijetlila nebo da je bilo moguće čitati čak i noću, rekao je Behncke.

Etnine česte erupcije duboko su promijenile krajolik jugoistočne Sicilije i u mnogim su prilikama predstavljale prijetnju naseljima na njezinim padinama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.