OPCIJA X

Uskoro treći pol na američkim dokumentima

Više saveznih država i distrikt Vašington promijenili su zakone kako bi uveli treći pol u dokumente poput vozačke dozvole i rodnog lista

A. F.

Uskoro treći pol na američkim dokumentima

Foto: ILUSTRACIJA


Pasoši, kartice za socijalno osiguranje, boravišne dozvole i drugi identifikacioni dokumenti na saveznom nivou u SAD mogli bi uskoro imati i treću opciju za pol – opciju “X”.

Više saveznih država i distrikt Vašington promijenili su zakone kako bi uveli treći pol u dokumente poput vozačke dozvole i rodnog lista.

Iako zakon za takvu promjenu na saveznom nivou još nije usvojen, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) obećao je da će to učiniti, a na to ga podsjećaju i udruženja koja pomovišu treći pol i koja su već prikupila desetine hiljada potpisa.

Tako “American Civil Liberties Union” traži uvođenje tzv. rodno neutralne opcije (X), ali i omogućavanje iskazivanja roda bez medicinskog sertifikata.

Iz Bijele kuće je saopćeno da je Bajden posvećen izdavanju “nebinarnih” identifikacionih dokumenata i omogućavanju “transrodnim i nebinarnim Amerikancima da ažuriraju identifikacione dokumente kako bi tačno iskazali rodni identitet”.

Više o temi Pasoš

SVIJET
Rusija najavila kovid pasoše

Više o:

Pasoš SAD
NA VRH

Podijeli članak na