PROVODE SE TESTIRANJA

Centralne banke u strahu, kripto svijet se razvija

Prva faza eksperimenata biT će izvedena do marta 2022. godine i bit će fokusirana na ispitivanje tehničke izvodljivosti

Telegraf.rs

Plan Banke Japana da započne eksperimentisanje kako da upravlja sopstvenom digitalnom valutom objavljen je u oktobru

Foto: Agencije


Japanska banka (BOJ) saopćila je da je započela eksperimente za proučavanje izvodljivosti izdavanja sopstvene digitalne valute. Tim potezom se pridružuje ostalim globalnim centralnim bankama u istraživanju opcija u digitalnom sektoru.

Već imamo tzv. kripto dolar, Kinezi spremaju plan da digitalni juan uđe u masovnu upotrebu, a također je i Rusija najavila testiranje ruske rublje u elektronskoj formi, i to već ove godine. Osim toga, Švedska namjerava da postane prvo svjetsko kešles društvo, uvođenjem digitalne krune.

Pilot program

Prema regulatoru, prva faza eksperimenata biće izvedena do marta 2022. godine i bit će fokusirana na ispitivanje tehničke izvodljivosti izdavanja, distribucije i otkupa digitalne valute centralne banke (CBDC). Zatim će se preći na drugu fazu eksperimenata, koja će proučiti detaljnije funkcije: na primjer, da li treba postaviti ograničenja na iznos CBDC koji svaki entitet može da ima.

Plan Banke Japana da započne eksperimentisanje kako da upravlja sopstvenom digitalnom valutom objavljen je u oktobru. Njen izvršni direktor, Shinichi Uchida, rekao je prošlog mjeseca da će banka, ako je potrebno, pokrenuti pilot program koji uključuje dobavljače platnih usluga i krajnje korisnike.

Modernizacija finansijskih sistema

Najava Banke Japana dolazi u momentu kada globalne centralne banke napreduju sa inicijativama za razvoj vlastitih digitalnih valuta. One nastoje da modernizuju finansijske sisteme i odbiju time "prijetnju" koja dolazi od kriptovaluta, kao i da ubrzaju domaća i međunarodna plaćanja.

U Kini je trenutno u toku veliko pilotsko testiranje digitalnog juana u većim gradovima širom zemlje. Nacionalna centralna banka planira da suverena digitalna valuta bude spremna na vrijeme za Zimske olimpijske igre koje se organizuju 2022. godine.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na