HRVATSKA

Koliko košta sat vožnje Titovog skupcjenog Kadilaka

Poklonili mu ga jugoslovenski iseljenici

Titov Kadilak. Twitter

N. Demirović

4.5.2021

Službena ljetnja rezidencija Josipa Broza Tita tri decenije bila je na Brionskim ostrvima u Istri. Jedna od atrakcija Briona je tamno-zeleni Kadilak, koji su Titu poklonili jugoslovenski iseljenici iz Kanade 1953. godine.

Titov kabriolet dugačak je 560 centimetara, širok 200 centimetara, ima motor zapremine 5.000 kubnih centimetara, snage 260 KS i osam cilindara, i - u odličnom je stanju.


Hajek izajmila Kadilak. Twitter

Doživotni predsjednik Jugoslavije u njemu je, do 1979. godine, po Brionima vozio brojne državnike poput egipatskog predsjednika Abdela Nasera, indijsku premijerku Indiru Gandi (Gandhi), ali i glumačke zvijezde Sofiju Loren, Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor) i Ričarda Bartona (Richard Burton).

U sadašnjem Nacionalnom parku Brioni, Titov Kadilak može se iznajmiti za vožnju po ostrvu. Sat najma Brozovog oldtajmera staje 10.000 kuna (1.350) eura.

Posljednja poznata ličnost iz svetskog džet-seta koja je iznajmila raritetni automobil je američka glumica Salma Hajek (Hayek) koja je snimala film u Hrvatskoj prije dve godine.

Tito: Rezidencija na Brionima. Twitter

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.