RUSI PUSTILI NA TRŽIŠTE

Prva vakcina za zaštitu kućnih ljubimaca od koronavirusa

Cijena vakcine koja se daje u dvije doze iznosi 600 rubalja (13 KM)

A. Ka. / Srna

Od sada zaštita i za kućne ljubimce

Foto: Ilustracija


Rusi su pustili na tržište vakcinu za zaštitu zdravlja životinja od Covida 19.

Federalni centar za zaštitu zdravlja životinja pustio je u promet prvu seriju vakcine "karnivak kov", koja štiti životinje. Za sada je poznato da psi i mačke ne prenose koronavirus na ljude, ali je moguće da ljudi zaraze životinje.

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusij "Roseljhoznadzor" navodi da su se za vakcinu "karnivak kov" zainteresovali i strani partneri. Dvadesetak organizacija spremno je na pregovore o registraciji i isporuci te vakcine u svoje zemlje, a pominju se Grčka, Poljska i Austrija. Dokumentacija za registraciju preparata u inostranstvu nalazi se u fazi pripreme.

Ova prva vakcina u svijetu namijenjena životinjama registrovana je u Rusiji još u martu. Cijena vakcine koja se daje u dvije doze iznosi 600 rubalja (13 KM).

U klinička ispitivanja "karnivak kova" bili su, između ostalog, uključeni psi, mačke, polarne lisice, kune i lisice. Sve vakcinisane životinje razvile su stoodstotno antitijela. Prema dosad dostupnim podacima, antitijela ostaju u tijelu životinja najmanje šest mjeseci.

Prvu dozu od 17.000 vakcina rezervisalo je nekoliko gradova i regija u Rusiji.

Postojeći kapaciteti omogućavaju proizvodnju oko 10.000 doza dnevno, navodi "Ruska riječ".

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na