GUVERNER OHAJA

Političar se dosjetio kako privući ljude na vakcinaciju: "Reći će da sam lud, ali možete dobiti milion dolara"

Republikanac Devajn rekao je da će pet sretnih dobitnika u pet sedmica, počevši od 26. maja, dobiti novčanu nagradu od milion dolara ako prime najmanje jednu dozu vakcine

Vakcinacija u Ohaju. Agencije

Piše: N. Aj. / New York Times

13.5.2021

Političari u Sjedinjenim Državama, ali i u drugim zemljama u svijetu, na razne se načine smišljaju kako privoljeti skeptičare da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Guverner države Ohajo Majk Devajn (Mike DeWine) u tome nije štedio pa je utemeljio lutriju sa dobitkom od milion dolara.

Republikanac Devajn rekao je da će pet sretnih dobitnika u pet sedmica, počevši od 26. maja, dobiti novčanu nagradu od milion dolara ako prime najmanje jednu dozu vakcine.

Razbacivanje novca

Da bi svoj naum ostvario zagrabio je u savezni fond za ublažavanje posljedica pandemije.

- Znam da će neki od vas reći: "Devajn, lud si! Ta ideja od milion dolara je razbacivanje novca", objavio je guverner na Twitteru, te dodao: "Ali istinu govoreći, prava je rastrošnost u ovoj fazi pandemije, kada je vakcina dostupna svima koji je žele, ne spasiti život od Covida-19".

Izvlačenje će se održati svake srijede, a da bi se "kandidati kvalificirali, moraju imati najmanje 18 godina na taj dan, moraju biti stanovnici Ohaja i moraju se vakcinisati prije izvlačenja, objasnio je guverner Devajn.

Dosada se 117 miliona Amerikanca potpuno vakcinisalo protiv koronavirusa, a to je više od trećine američke populacije. To pokazuju podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Besplatno piće i poklon-bonovi

Nije Devajn usamljenik u zamisli o nagrađivanju jer su toga dosjetili i drugi, ali znatno skromnije. Nju Džersi i Konektikut su dogovorili s barovima i pabovima besplatno piće za novovakcinisane.

Državni zaposlenici u Merilendu, naprimjer, dobivaju po 100 dolara kada se vakcinišu.

Prošlse sedmice, guverner Njujorka Endru Komo (Andrew Cuomo) rekao je da će klubovi Mets i Jankis osigurati besplatne ulaznice za bejzbol novovakcinisanima prije utakmice.

Rusija daje poklon-bonove za kupovinu u trgovinama od oko 20 KM, a Srbija do 31. maja građanima koji prime jednu dozu daje po 25 eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.