KAP U MORU

Super jahte su nova zabava ultra bogatih: Džef Bezos lider u industriji koja se "opasno" zahuktala

Procjenjuje se da će Bezosofa jahta košti oko 500 miliona dolara

Džef Bezos naručio jahtu. Ilustracija

N. Aj. / Telegraf.rs

16.5.2021

U svijetu ultra bogatih "takmičenja" ima na dnevnom nivou, ma koliko novca da imaju. Tako je vijest da je vlasnik Amazona, Džef Bezos (Jeff), kupio novu super jahtu - oživjela interesovanje za ovaj vid plovila, koje je definitivno ultimativni statusni simbol, piše Telegraf.rs.

Bezos očigledno ne voli samo kopno, već ima "opake planove" vezane i za svemir, ali i vodeni svijet. Stručnjaci kažu da industrija super jahti godinama cvjeta, a ništa se značajno nije poremetilo ni tokom 2020., odnosno globalnog usporavanja. Štaviše, cilj je bio biti izolovan, u prirodi, daleko od grada.

Od 2017., Bezosovo lično bogatstvo se otprilike udvostručilo, a posebno prošle godine - kada je, usljed karantinskih mjera, e-trgovina doživjela bum. Ultra bogati su nastavili da se bogate, a brodogradilišta da proizvode mega jahte za koje stručnjaci kažu da su sve veće, kako dobijaju na popularnosti.

Heliodrom na maloj jahti

Brokeri kažu, a piše BBC, da je 2020. godine prodato više jahti nego ikada ranije, a 2021. bi trebalo da sruši rekorde prodaje. Bezosovo novo plovilo, od 127 metara, gradi firma "Oceanco" u Holandiji, prema podacima kojima raspolaže Blumberg.

Procjenjuje se da košta oko 500 miliona dolara, što je "kap u moru" za najbogatijeg čovjeka na svijetu, čije je bogatstvo u jednom trenutku skočilo 13 milijardi dolara samo u jednom danu tokom 2020. Njegova procjenjena neto vrijednost sada iznosi skoro 200 milijardi dolara.

U ovu cijenu nije uključena manja "jahta za podršku" koju Bezos također planira da kupi, a koja treba da ima "pistu" za slijetanje helikoptera. Glavna jahta nije u stanju da podrži heliodrom zbog tri jedrenjaka na palubi. Očekuje se da će manja jahta imati i luksuzni gliser, automobil, a vjerovatno čak i podmornice.


Nije poznato kako će izgledati Bezosova jahta. Ilustracija

Za ovakav brod, u prosjeku je potrebno pet godina gradnje, a super jahta u posjedu Džefa Bezosa trebalo bi da bude gotova sljedećeg mjeseca. BBC piše da se ona predstavlja kao tajni projekat, poznat samo kao Y721.

Inače, ne postoji zvanična definicija super jahte (u odnosu na običnu jahtu), ali u industriji taj termin se generalno odnosi na jahtu dugu više od 22 metra. Neki se, međutim, ne slažu sa tim i tvrde da super jahta mora da ima barem 60 metara. Brokeri su uveli i naziv "giga jahta", za onu koja dužinom prelazi 91 metar.

Industrija luksuznih jahti brzo raste u posljednjih 20 godina. Prema američkom Nacionalnom udruženju pomorskih proizvođača, prodaja brodova dostigla je 13-godišnji maksimum 2020. godine, što odražava trend izolacije i okretanja vodi tokom karantina.

Duboki džep

Sem Taker (Sam Tucker) iz "VesselsValue" kaže da je tržište jahti trenutno usijano. Ipak, rezervisano je samo za one sa dubokim džepom. Brodove često kupuju korporacije, a zatim ih iznajmljuje vlasnik kompanije, što otežava pouzdano određivanje koje jahte su u čijem su vlasništvu.

Dodaje da je "privatnost suština posjedovanja jahte". Također se spekuliše da Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) i Bil Gejts (Bill Gates) imaju jahte. Zanimljivo je da se takve informacije drže u tajnosti dok je, recimo, opće poznato da bogati i slavni imaju vozne parkove i privatne avione. Intima se čuva, navodi se, iz sigurnosnih razloga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.