STJUARDESA DALA ODGOVOR

Zašto posada aviona uvijek na ulazu odmjeri putnike od glave do pete?

Ona kaže da posada na samom ulazu putnike srdačno pozdravi, a usput i dobro odmjeri jer traže one koji bi, ako zatreba, mogli pomoći

Stjuardese su zadužene i za "odmijeranje" putnika. ILUSTRACIJA

A. F.

24.5.2021

TikTok videa stjuardese Kat Kamalani s raznim uputstvima i savjetima za ponašanje u avionu redovno prikupljaju milione pregleda i na hiljade komentara, a u jednom je nedavno objasnila i zašto nas stjuardese i drugo osoblje aviona na ulazu od glave do pete ‘odmjeri’.

Ona kaže da posada na samom ulazu putnike srdačno pozdravi, a usput i dobro odmjeri jer traže one koji bi, ako zatreba, mogli pomoći.

- Dakle, kad uđete u avion i ugledate naša srećna, nasmijana lica, zapravo vas odmjeravamo jer pokušavamo uočiti takozvane ABP osobe (able-bodied people) ili fizički sposobne ljude - objasnila je stjuardesa.

S tom se skraćenicom inače najčešće označava vojno osoblje, piloti, vatrogasci, policajci i ljekari, ukratko oni koji su korisn u hitnim medicinskim situacijama ili u situacijama kad pilot zbog nevremena ili kvara treba prizemljiti avion.

- I dok hodaju gore-dolje prolazima i provjeravaju ili poslužuju putnike, stjuardese usput traže ABP osobe -  rekla je.

Većina TikTokera komentarisala je kako im to nikad ne bi palo na pamet, ali bilo je i skeptičnih koji su Kamalani pitali kako može samo pogledom na nekog znati čime se bavi i koje je profesije.

- Znamo, pogotovo ako je riječ o profesiji koja zahtjeva fizičku spremu -  odgovorila je stjuardesa, dodajući kako im se ljekari često već na početku leta i sami predstave, na primjer:  "Ja sam ljekar, sjedim na 34A, da znate za svaki slučaj".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.