NEMA VLASNIKA

Gadafijev ukleti avion sletio u Istanbul nakon sedam godina samovanja u Francuskoj, od luksuza nije ostalo ništa

Kakva je sudbina Gadafijevog aviona za sad nije poznato i ko će biti njegov stvarni vlasnik s obzirom na to da se suđenja i borba za vlasništvo nad letjelicom čija vrijednost svake godine pada, i dalje nastavlj

Gadafijev ukleti avion sletio u Istanbul. Twitter

N. Aj.

5.6.2021

Superluksuzni avion Erbas A340-200 registarske oznake 5A-ONE koji je nekad pripadao ubijenom libijskom lideru Muameru Gadafiju sletio je u petak, 4. juna 2021., tačno u 21.16 sati na istanbulski aerodrom "Ataturk".

Ovu informaciju objavio je turski portal Haberturk i naveo da se Erbas A340-200 koji je u vlasništvu libijske vlade u Tripoliju nalazio u pogon kompanije EAS Industries (sad Sabena Technics), u mjestu Perpinjanu, na jugu Francuske. Avion je tom prilikom preuređen od superluksuzne letjelice u putnički avion, prenosi Kurir.rs.

Inače avion je 2013. poslat iz Libije u Francusku kako bi izbjegao uništenje u okršaju policije na aerdoromu u Tripoliju.

Kako je saopšteno nekadašnja Gadafijeva letjelica u Turskoj će ostati dok ne budu izvedeni dodatni radovi na održavanju i opravci, poslije čega će avion biti poslan u Libiju za javnu upotrebu.

Priča o Gadafijevom avionu pojavila se krajem februara ove godine kada je čuveni CNN objavio prilog o tome kakva je bila sudbina njegove luksuzne leteće palate i tom prilikom otkrili da je ovaj avion popravljen poslije oštećenja prilikom granatiranja aerodroma u Tripoliju, ali i da je promijenio boju i sad je dobio zvaničnu libijsku zastavu. Iako je tada navedeno da je bilo nepoznato kome ova letjelica zaista pripada, izgleda da, pošto je sletio u Istanbul, avion pripada libijskoj vladi u Tripoliju, čiji je Turska saveznik.

Slike koje su se pojavile poslije zauzimanja međunarodnog aerodroma u Tripoliju 29. avgusta 2011. postale su jedan od simbola pada režima Muamera Gadafija, kada su pobunjeničke policije zaplijenile Gadafijev Erbas A340-200 koga su spolja oštetili meci i geleri, ali njegov unutrašnji luksuz ostao je netaknut.

Ubrzo pozvani su bili strani novinari da im se pokaže bogati plijen, a mnoge svjetske novinarske ekipe dobile su priliku da zavire u Gadafijev avion. Rijetki posjetioci u pratnji naoružanih pobunjenika mogli su da vide da avion raspolaže kadom za hidromasažu, prostorijom u kojoj se nalazilo privatno kino i velika spavaća soba koja je bila obložena ogledalom, kao i mnogo drugih detalja luksuza u kome je uživao tad još živ Gadafi koji je te 2011. napustio Tripoli i otišao prema svom rodnom gradu Sirtu.

Ovaj Gadafijev avion bio je, kako CNN opisuje, njegova leteća palata, za koju pobunjenici koji su osvojili Tripoli nisu znali šta da rade, posebno jer su se za taj avion vezivale razne priče pune grijehova.

Nove vlasti razmišljale su da se kompletan VIP enterijer izmjesti iz letjelice i pretvori u običan putnički avion. Ta inicijativa došla je iz susjednog Tunisa gdje je avion svrgnutog predsjednika Tunisa Ben Alija bio prodat kompaniji "Turksh Airlines". Međutim, sa Gadafijevim avionom to nije bio slučaj, ali je bilo jasna jedna stvar avion zahtjeva detalji remont i opravke, a o sudbini njegovoj će se kasnije odlučiti.

Gadafijev Erbas A 340 je imao sreću za razliku od ostalih letelica sa aerodroma Tripoli koje su uništene ili toliko oštećene u razmjeni vatre prvo pobunjenika i ostataka Gadafijeve vojske, a onda i međusobnog obračuna sukobljenih milicija.

CNN dodaje da je avion pretrpio ozbiljna oštećenja pa je putovanje od 900 milja od Libije do Francuske moralo da se izvede na trećini od normalne visine leta i još sa izvučenim stajnim trapom, jer zbog oštećenja točkove je bilo nemoguće uvući.

Inače, Gadafijev avion u Francusku prebačen je bio u staroj boji i na trupu sa brojem "9999", koji zapravo označava Deklaraciju o formiranju Afričke unije koja je osnovana 9. septembra 1999. godine, pa otud cifra od četiri devetke na trupu.

Međutim, ubrzo ovaj broj je nestao, a na horizontalnom repu pojavila se nacionalna libijska zastava. Letjelica je 2013. bila opravljena i spremna za ponovni let. Priča da će avion služiti za komercijalnu upotrebu nije se ostvarila, a tadašnja vlast zadržala je avion za sopstvenu upotrebu. Avion je odleteo za Libiju, ali se ponovo vratio u Francusku za svega nekoliko mjeseci.

Inače ovaj avion od samog početka, kako piše CNN, pratile su tužbe i kontroverze.

Prvi vlasnik ovog aviona bio je Džefri Bolkiah, plejboj i brat sultana od Bruneja. Njemu je ova letelica isporučena bila 1996. godine i princ je za njega potrošio 250 miliona dolara zn njegovu adaptaciju, prije nego što ga je poslije četiri godine korištenja prodao, kada se posvađao s porodicom zbog upotrebe državnih sredstava.

Letjelica je prodata saudijskom biznismenu i članu kraljevske porodice princu Al-Valeed bin Talala, uglednom milijarderu i biznismenu koji je gajio ljubav prema luksuznim letelicama (on je još 2007. naručio Erbas A380 i to VIP verziju Erbasovog superdžamba, koji nije nikad izrađen).

Jordanka Dad Šharab tužila je saudijskog princa Al-Valeeda pred britanskim sudom, jer joj je dugovao novac za usluge posredovanja u jednom poslu. Tad se Erbasov A340 se ponovo pojavio na tržištu. Njega je 2006. godine kupio libijski lider Muamer Gadafi za 120 miliona dolara. Inače sudski spor završen je 2013. kada je sud u Londonu presudio u korist Jordanke i naredio Saudijcu da joj plati 10 miliona dolara odštete.

Unutrašnjost aviona. Printscreen

Iste godine kad je Gadafi kupio svoje Erbas, libijska vlada potpisala je ugovor sa Al Kharafi Group, konzorcijumom sa sjedištem u Kuvajtu, o razvoju obalnog odmarališta u Tajuri, u blizini Tripolija. Nedugo zatim ovaj sporazum je 2010. libijska strana poništila.

Kuvajtski konzorcijum tužio je Libiju pred međunarodnim arbitražnim sudom u Kairu koji je presudio u korist ove kompanije i naredio libijskoj vladi da plati odštetu od 930 miliona dolara. Međutim ovaj proces zbog svoje složenosti se nastavio dalje i, kako piše CNN, i danas se odvija pred više sudova.

Konzorcijum Al Kharafi tužila je libijsku državu i pred francuskim sudom, pa kad je luksuzni A340 ponovo sletio u Francusku 2014. tražili su da letjelica bude zaplijenjena. Sudski epilog ovog slučaja okončan je 2015. kada je francuski sud presudio da letjelica čija vrijednost je procijenjena na 60 miliona dolara pripada Libiji i uživa imunitet dok se nalazi u Francuskoj.

Kuvajtski konzorcijum se žalio na ovu presudu, a cijeli slučaj otišao je u lavirint francuskog pravosuđa. Dok se predmet tu zagubio, troškovi boravka aviona u Francuskoj su se gomilali. Do 2016. naknade za održavanje i popravku popele su se na skoro 3 miliona eura, pa je i "Air France" postala stranka u postupku pred sudom, jer je ova kompanija tražila da joj se plate dugovanja. Da stvar bude gora tržišna vrijednost ovog aviona koga je Gadafi kupio za 120 miliona eura počela je naglo da pada za ovaj četvoromotorac.

Uprkos svom haosu i pandemiji 2020. primjećeno je da je na letjelici provjeravan rad motora, što je inače ništa neobično kad su u pitanju letjelice koje dugo stoje u hangarima..

Kakva je sudbina Gadafijevog aviona za sad nije poznato i ko će biti njegov stvarni vlasnik s obzirom na to da se suđenja i borba za vlasništvo nad letjelicom čija vrijednost svake godine pada, i dalje nastavlja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.