DJELIĆ SREĆE

Konj pruža utjehu teškim bolesnicima: "Doktor Pejo" bira kojeg pacijenta će posjetiti

Procjenjuje se da je ovaj konj do sada bar na trenutak usrećio malo više od 1.000 teških bolesnika u bolnici u Kaleu

U posjeti bolesnicima. AGENCIJE

A. F.

12.6.2021

Mnogi stručnjaci tvrde da kućni ljubimci blagotvorno utiču na stanje našeg duha, zbog čega je u pojedinim bolnicama već neko vrijeme praksa da se organizuju susreti pasa i pacijenata, posebno onih mlađeg uzrasta. U bolnici u Kaleu u Francuskoj, međutim, otišli su mnogo dalje. Naime, teškim bolesnicima u ovoj ustanovi odnedavno utjehu pruža jedan konj.

U pitanju je pastuh star 15 godina koji se zove Pejo. Zajedno sa svojim odgajivačem Hasenom Bohakorom, on posjećuje pacijente oboljele od raka i unosi bar malo radosti i nade u njihove živote.


Konj u posjeti oboljelim. AGENCIJE

Prije nego što je korišten za terapiju, ovaj konj je učestvovao u konjičkim igrama. Kada je vidio kako Pejo reaguje na publiku i ljude koji mu prilaze da ga pomaze, Bohakor je shvatio da njegov konj ima specijalan talenat. On je odlučio da iskoristi pastuha za pomaganje pacijentima u bolnici u Kaleu, u kojoj volontira još od 2016.

„Doktor Pejo“, kako konja zovu u bolnici, navodno sam bira kog pacijenta će posjetiti, tako što staje ispred njegove sobe i diže jednu nogu.

- Ja se tu ništa ne pitam. On sam odlučuje gdje ćemo da uđemo -  izjavio je njegov odgajivač Bohakor, koji ga smatra svojim životnim partnerom.

Mnogi od onih koji se susretnu sa Pejom su na samrti, pa im puno znači da se nađu oči u oči sa jednom ovako veličanstvenom životinjom. Doktori tvrde da se većini njihovih pacijenata u takvim situacijama drastično poboljšava raspoloženje, a nekima od njih više ne trebaju ljekovi za smirenje i oni protiv bolova. Procjenjuje se da je ovaj konj do sada bar na trenutak usrećio malo više od 1.000 teških bolesnika u bolnici u Kaleu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.