RECIKLIRANJE

Naučnici pretvaraju korištene plastične boce u aromu vanilije

Vanilin se široko koristi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji i važna je masovna hemikalija koja se koristi za proizvodnju lijekova, proizvoda za čišćenje i herbicida

Oko milion plastičnih boca proda se svake minute širom svijeta. ILUSTRACIJA

A. F.

15.6.2021

Pretvaranje plastičnih boca u unosnije materijale moglo bi učiniti postupak recikliranja daleko atraktivnijim i efikasnijim. Trenutno plastika gubi oko 95 posto vrijednosti kao materijal nakon jedne upotrebe. Podsticanje prikupljanja i upotrebe takvog otpada ključno je za rješavanje globalnog problema zagađenja plastikom, piše The Guardian.

Istraživači su već razvili mutirane enzime za razgradnju polietilen tereftalatnog polimera koji se koristi za boce s pićima na njegove osnovne jedinice, tereftalnu kiselinu (TA). Naučnici su sada koristili greške za pretvaranje TA u vanilin.

Vanilin se široko koristi u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji i važna je masovna hemikalija koja se koristi za proizvodnju lijekova, proizvoda za čišćenje i herbicida. Globalna potražnja raste i 2018. godine iznosila je 37.000 tona, što je daleko premašilo ponudu prirodnih zrna vanilije. Oko 85 posto vanilina trenutno se sintetiše iz hemikalija dobijenih iz fosilnih goriva.

Oko milion plastičnih boca proda se svake minute širom svijeta, a samo 14 posto se reciklira. Trenutno se čak i one boce koje se recikliraju mogu pretvoriti samo u neprozirna vlakna za odjeću ili tepihe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.