GLOBALNO ZATOPLJENJE

U Sibiru izmjereno skoro 48 stepeni Celzijusa

Dva evropska satelita su 20. juna na području arktičkog Sibira izmjerila temperaturu od 118 Farenhajta, odnosno 47.7 stepeni Celzijusa stupnjeva

Satelit "Copernicus Sentinel-3" očitao šokantne vrijednosti. LiveScience

Ad. A. / Live Science

25.6.2021

Prije nekoliko dana je na tlu Sibira izmjereno nevjerojatnih 48 stepeni Celzijusa.

 Dva evropska satelita su 20. juna na području arktičkog Sibira izmjerila temperaturu od 118 Farenhajta, odnosno 47.7 stepeni Celzijusa stupnjeva.

Radi se o temperaturi tla tako da nije riječ o temperaturnom rekordu. Temperatura zraka na tom području tada je iznosila oko 30 stepeni.

Unatoč tome, to je još uvijek neobično visoka temperatura za Arktički krug te bi ovakve vrućine mogle pospješiti daljnje otapanje vječnog leda i ubrzati klimatske promjene. Naime, led spriječava da spremnici stakleničkih plinova ponovno dođu u atmosferu, piše Live Science.

EU sateliti „Copernicus Sentinal-3A“ i 3B zabilježili su ove visoke temperature tokom toplinskog vala koji je pogodio veći dio Sibira. Ove vrućine ukazuju na mogućnost užarenog početka ljeta, nakon proljeća za kojeg je u Sibiru zabilježeno na stotine šumskih požara.

Mnogi od ovih proljetnih požara bili su takozvani "zombi požari" jer se zapravo radilo o nanovo pokrenutim ostacima šumskih požara koji su planuli prethodnog ljeta i koji nikada nisu bili u potpunosti ugašeni.

Zombi požari mjesecima su tinjali „hraneći“ se tresetom bogatim ugljikom koji se nalazio ispod ledene površine. Kada se snijeg otopio na proljeće, požari su se ponovno razbuktali.

Prije godinu, 20. juna 2020., na istom području Sibira zabilježena je rekordna temperatura zraka za to razdoblje - 38 stepeni. Već godinama prosječne temperature na Arktiku rastu brže nego bilo gdje na svijetu, a najveći razlog tome je otapanje morskog leda zbog globalnog zatopljenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.