POTPUNO NAPUŠTENA

Zavirite u ekstravagantnu palaču u srcu Toskane sa 365 različitih prostorija

Svaka od prostorija ima svoje ime, pa možete naprimjeri prošetati kroz Sobu paunova ukrašenu živim bojama i geometrijskim šarama

Dvorac je izgrađen 1605. godine. AGENCIJE

A. F.

27.6.2021

Na oko 30 kilometara južno od Firence, u samom srcu Toskane, nalazi se ekstravagantna palača jedinstvene ljepote i intrigantne historije, koja je danas, nažalost, potpuno napuštena.

Dvorac Kastelo di Samecano (Castello di Sammezzano) se nalazi u opštini Ređelo, nedaleko od Firence. Izgrađen je na vrhu brda, usred parka koji se prostire na 187 hektara. Kastelo di Samecano je najreprezentativniji primjerak orijentalizma u Italiji, ali i u čitavoj Evropi.

Dvorac je izgrađen 1605. godine od strane plemićke porodice španskih korijena Himenes de Aragon. Do 19. vijeka je korišćen kao lovačka rezidencija i zadržao je izgled tradicionalne toskanske vile. Posljednji nasljednik, Markiz Ferdinando Pansijatiči Himenes de Aragon (Ferdinando Panciatichi Ximenes de Aragón), zaslužan je za današnji izgled dvorca.

Kastelo di Samecano. AGENCIJE

Ferdinando je izmijenio postojeću strukturu palače dodajući joj nove prostorije, kulu, mavarske lukove, fontane, bazene... Kastelo di Samecano ima ukupno 365 prostorija, po jednu za svaki dan u godini, i sve se u potpunosti razlikuju. To je postignuto uz mnoštvo dekorativnih arhitektonskih elemenata poput reljefa, ornamenata, keramičkih pločica, mozaika, svodova i vitraža.

Svaka od prostorija ima svoje ime, pa možete prošetati naprimjer kroz Sobu paunova ukrašenu živim bojama i geometrijskim šarama, Bijelu sobu sa marokansim mozaikom na podu, Salu ogledala, Koridor stalaktita ili Salu ljubavnika.


U Kastelo di Samecanu se mogu pronaći brojni natpisi na latinskom, italijanskom i španskom. Jedan od njih je i latinska fraza “Non plus ultra” u značenju “najdalja tačka, kulminacija”. Ovaj izraz potiče još iz grčke mitologije kada je upozoravao istraživače na “ivicu svijeta” koji se tada smatrao ravnom pločom. Pretpostavlja se da je Ferdinando ovim želio da naglasi da je njegova plata, figurativno, mjesto sa druge planete.

I pored jedinstvene ljepote, palata je dugo bila napuštena, a danas nisu dozvoljene posjete. Postoji želja da se renovira, ali problem, kao što je uobičajeno, prave birokratija i pravne nesuglasice. Vlasnik je zapravo “Samecano palata”, britansko-italijanska kompanija koja je 2015. godine proglasila bankrot, a taj proces se završio 2019. kada je kompanija ponovo stekla vlasništvo nad dvorcem.

Međutim, ni regionalne ni državne institucije nisu pokrenule neke značajne aktivnosti koje bi se usredsredile na zaštitu ove znamenitosti. Ipak, u periodu od 2012. do 2016. Kastelo di Samecano je bio otvoren za javnost. U međuvremenu se pojavio pokret “Spasimo Samecano” koji se zalaže da se građani i institucije više posvete očuvanju palate i njenom otvaranju javnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.