HISTORIJA

Na današnji dan: Kongres proglasio nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država

Rođena italijanska filmska glumica Gina Lollobrigida

Danas praznik u Americi. Ilustracija

A. Ka.

4.7.2021

Na današnji dan 1776. Kongres predstavnika 13 američkih kolonija, pobunjenih protiv Velike Britanije, potpisao Deklaraciju nezavisnosti, u kojoj su izložene težnje nove nacije. Kongres je tada proglasio nezavisnost Sjedinjenih Američkih Država. Stvarna nezavisnost izvojevana je 1781. pobjedom nad britanskom kolonijalnom vojskom.

1826. U istom danu umrli bivši predsjednici SAD-a John Adams i Thomas Jefferson.

1848. Objavljen “Komunistički manifest” Karla Marxa i Friedricha Engelsa.

Počela Operacija Tigar

1848. Umro francuski pisac i diplomata François-René de Chateaubriand. Smatra se tvorcem francuskog modernog književnog stila i jezika.

1865. U Londonu odštampana knjiga Lewisa Carrolla “Alisa u zemlji čuda”.

1900. Rođen američki muzičar afričkog porijekla Louis Armstrong, najveći trubač u historiji džeza. Tokom karijere duge više od pola vijeka proslavio se i kao pjevač neponovljivog hrapavog i toplog glasa.

1927. Rođena italijanska filmska glumica Gina Lollobrigida, prva velika zvijezda italijanske kinematografije poslije Drugog svjetskog rata.

1934. U Francuskoj umrla Poljakinja Marie Curie Skłodowska. Bila je hemičarka, pionir radiologije i dvostruki dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1903. i za hemiju 1911. Osnovala je Institut “Curie” u Parizu i Varšavi.

1943. Pod nerazjašnjenim okolnostima u avionskoj nesreći na Gibraltaru poginuo poljski general i političar Vladislav Sikorski, šef vlade u emigraciji i tokom Drugog svjetskog rata vrhovni komandant Poljskih oružanih snaga na Zapadu.

1946. Filipini stekli nezavisnost poslije 47 godina vladavine SAD-a.

1976. Izraelski komandosi upali na aerodrom Entebe u Ugandi i oslobodili 102 taoca iz francuskog putničkog aviona koja su oteli pripadnici palestinskih oružanih formacija. Službeno je saopšteno da su poginula četiri izraelska vojnika, sedam od deset otmičara i dvadesetak vojnika Ugande koji su pokušali da spriječe izraelsku akciju.

1979. Bivši predsjednik Alžira Ahmed Ben Bela pušten poslije 14 godina iz kućnog pritvora. Bio prvi predsjednik nezavisnog Alžira, a sa vlasti ga uklonio Huari Bumedijen državnim udarom 1965.

1992. Počela Operacija Tigar, kojom je Hrvatska vojska zauzela više brdskih uporišta i oslobodila prilaze Dubrovniku.

1993. U Banjoj Luci srpski nacionalisti minirali Gazanferiju i Jama džamiju.

Avionska nesreća

1994. Na dan najvećeg američkog praznika 4. jula, Dana nezavisnosti, u Sarajevu otvorena Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini. U prisustvu velikog broja domaćih i stranih zvaničnika, Ambasadu su otvorili američki ambasador u BiH Viktor Jakovič i tadašnji predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

1999. Alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika amnestirao je hiljade islamističkih vojnih zatvorenika.

2000. Umro jedan od najslavnijih poljskih pisaca i antikomunista Gustav Herling-Grudzinski.

2001. U avionskoj nesreći u Sibiru poginulo 145 osoba.

2008. Avion kineske kompanije sletio je na međunarodni aerodrom u Taojuanu na sjeveru Tajvana, čime je zvanično, poslije šest decenija, uspostavljen avionski saobraćaj između Kine i Tajvana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.