KINA

Zgrada od deset spratova izgrađena za manje od 29 sati

Uz pomoć tri dizalice i velikog broja radnika zgrada je podignuta, i taj postupak će, po svemu sudeći, dovesti do nove revolucije u građevinskoj industriji

Struktura zgrade je napravljena od nerđajućeg čelika. AGENCIJE

A. F.

6.7.2021

Kineska kompanija je, zahvaljujući modularnim sistemima gradnje, uspjela da podigne zgradu od deset spratova za 28 sati i 45 minuta.

Kompanija “Broud Grup” je prvo u lokalnoj fabrici u gradu Čangšu napravila sve djelove, koji su potom transportovani do mjesta gradnje.

Uz pomoć tri dizalice i velikog broja radnika zgrada je podignuta, i taj postupak će, po svemu sudeći, dovesti do nove revolucije u građevinskoj industriji.

Ako bismo pojednostavili stvari, zgrade će se u budućnosti graditi poput automobila, sklapanjem djelova.

Stručnjaci objašnjavaju da je postupak gradnje krajnje jednostavan, gdje je najbitnije zatezanje modula kako bi se oblikovala zgrada i priključila na električnu i vodovodnu mrežu.

Struktura zgrade je napravljena od nerđajućeg čelika i deset puta je lakša, a 100 puta čvršća od konvencionalnih zgrada. Otporna je na jake zemljotrese i tajfune.

Ovakve zgrade su znatno jeftinije od tradicionalnih konstrukcija, uglavnom zahvaljujućim pojednostavljenom proizvodnom procesu.

Modularna zgrada ima izolaciju debljine 22 centimetra, staklene prozore sa tri ili četiri stakla i pametni sistem kojim se štedi energija do deset puta.

Kompanija “Broud Grup” tvrdi da će ovakva zgrada trajati hiljadu godina jer je izrađena od 100 posto nerđajućeg čelika i zato je 30 puta otpornija na koroziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.