HISTORIJA

Na današnji dan: Preminuo glumac Bora Todorović

Pripadnici SFOR-a u Bratuncu uhapsili Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika SDS-a u ovom gradu

Bora Todorović. Arhiv

A. Ka.

7.7.2021

Na današnji dan 807. u Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumijevao je i savezništvo protiv Velike Britanije.

1854. Umro njemački fizičar Georg Simon Ohm. Po njemu je dobila ime jedinica za mjerenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mjera - om.

SAD anektirale Havajska ostrva

1887. Rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porijekla Marc Chagall. Ilustrovao je Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalemu, zgradu UN-a u New Yorku i uradio vitraže u katedrali u Metzu.

1898. SAD anektirale Havajska ostrva.

1911. Rođen italijanski kompozitor Gian Carlo Menotti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. Umro engleski pisac Arthur Conan Doyle, ljekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali je svjetsku popularnost stekao pričama o detektivu Sherlocku Holmesu.

1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marco Polo, blizu Pekinga, počeo je japansko-kineski rat.

1941. Žikica Jovanović Španac je ubio dva žandarma u selu Bela Crkva, što se uzelo za početak ustanka u Srbiji protiv njemačke okupacije.

1978. Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, proglašena je država Solomonska Ostrva.

1991. Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rješenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFR Jugoslavije obavezala da će povući JNA iz Slovenije, a slovenačke vlasti su se obavezale na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane su na tri mjeseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ-a.

1994. U Jemenu okončan dvomjesečni građanski rat, ulaskom trupa Sjevernog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

2000. Cijeli tiraž knjige “Harry Potter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dječaka mađioničara, rasprodat je u pretplati, prije nego što je izašao iz štampe.

2000. U Beogradu umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom historijom i folklorom (scenski oratorijum “Gorski vijenac”, simfonijski ples “Linđo”).

2001. Nakon četiri dana pregovora, SAD su predale japanskim vlastima narednika Timothya Woodlanda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razriješen diplomatski spor između dvije zemlje. Woodland je kasnije osuđen na 32 mjeseca zatvora. Slučaj je izazvao revolt stanovnika tog japanskog ostrva, na kojem su 1995. tri američka vojnika silovala 12-godišnju djevojčicu.

Serija napada u Londonu

2002. Pripadnici SFOR-a u Bratuncu uhapsili Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika SDS-a u ovom gradu. Optužen da je organizirao masakr nad Bošnjacima iz Glogove. Haški sud ga osudio na 10 godina zatvora. Umro u maju 2007. u švedskom zatvoru.

2005. U seriji eksplozija u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 osoba, a više od 700 je povrijeđeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al-Kaida za Evropu.

2014. U Beogradu u 84. godini umro glumac Bora Todorović. Na filmu i u serijama ostvario je velik broj značajnih uloga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.