POHAĐA DVA FAKULTETA

Devetogodišnja Meksikanka ima veći IQ od Ajnštajna

Svoja interesovanja usmjerila je na Univerzitet u Arizoni, gdje joj je ponuđeno mjesto za studije astronomije

Testira svoju inteligenciju od četvrte godine. AGENCIJE

A. F.

7.7.2021

Adara Perez iz Meksiko Sitija testira svoju inteligenciju od četvrte godine, a sada ima devet godina i studira za dvije diplome.

Paralelno prati predavanja iz sistemskog i industrijskog inženjerstva na dva različita meksička univerziteta.

Svoja interesovanja usmjerila je na Univerzitet u Arizoni, gdje joj je ponuđeno mjesto za studije astronomije, a sada se okreće engleskom jeziku, kako bi mogla da ostvari svoj san.

Inače, Adari je dijagnostifikovan autizam kada je imala tri godine, a tokom osnovne škole je doživljavala nasilje, jer su ostala djeca mislila da je “čudna”. Ove nesrećne situacije zapravo su bile okidač da se otkrije koliki naučni potencijal ima ova djevojčica.

Kako kaže njena majka Naleli Sančez, Adara se igrala u kućici, kada su je djeca zaključala unutra. Počeli su da viču i govore joj ružne stvari.

- Počeli su da udaraju kućicu, tada mi je rekla da više ne želi da ide u školu, upala je u depresiju - rekla je njena majka.

Međutim, upravo ta interakcija je otkrila da je djevojčica genije. Nakon dešavanja u školi, majka ju je odvela na terapiju, a tamo je psihijatar preporučio Adari da ode u Centar za brigu o talentima, gdje su vršeni razni testovi inteligencije. Na svim tim testovima postigla je rezultat 162. Poređenja radi, vjeruje se da su Ajnštajn i Hoking imali 160.

Djevojčica je završila gimnaziju kada je imala samo osam godina i sada radi na diplomi onlajn. Osim toga, ona piše i knjigu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.