EURO 2020

Engleske škole poručile đacima: Dođite kasnije, uživajte u utakmici

Engleski tim borit će se u svom prvom velikom finalu nakon osvajanja Svjetskog kupa 1966.

Učenici će moći uživati u utakmici. Avaz

A. F.

10.7.2021

Djeca koja vole nogomet će, u nekim engleskim školama u ponedjeljak ujutro, moći doći kasnije na nastavu kako bi mogla ostati budna i u nedjelju navečer gledati Englesku protiv Italije u finalu turnira Euro 2020.

Engleski tim borit će se u svom prvom velikom finalu nakon osvajanja Svjetskog kupa 1966., što je jedinstveno iskustvo u životu, ne samo za školsku djecu, već i za mnoge njihove roditelje. Međutim, početak utakmice u 20 sati po lokalnom vremenu  roditeljima znači dilemu: pokušati svoju uzbuđenu djecu odvesti u krevet prije utakmice ili ih pustiti da gledaju i rizikuju umoran ponedjeljak? 

U obavijestima za roditelje učenika, direktori nekoliko škola pokušali su malo olakšati taj izbor nudeći neobavezni početak nastave u 10.30 sati po lokalnom vremenu. 

- Radije bismo da djeca budu odmorna i u školi spremna za učenje, nego cijeli dan odsutna ili mrzovoljna! - stoji u pismu roditeljima čija djeca pohađaju osnovnu školu Birklands u Mansfieldu, u centralnoj Engleskoj. 

- Neka gledaju, razgovaraju o timskom radu, motivaciji, otpornosti i možda razočaranju. Ovo je prilika za učenje - objašnjava se u pismu. 

Dobre vijesti za učenike ni tu možda neće završiti. Nakon polufinalne pobjede u srijedu nad Danskom, peticija kojom se traži državni praznik ako Engleska pobijedi prikupila je više od 300.000 potpisa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.